Monday, February 23, 2009
Bun Kacang Merah
120ml air
250g tepung high protien
30g telur
10g susu tepung
40g mentega
40g gula
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh yis kering ( mauripan la paling senang cari...)
1/2 sudu teh bread improver ( Ibu tak letak pun sebab kehabisan stok )
1/2 sudu teh bread softener
Cara-cara
-masukkan semua bahan ke dalam breadmaker ...dimulakan dengan bahan cecair dulu
-pilih untuk doh sahaja dan tekan butan start...
-tunggu la sampai dia panggil..
-bahagikan adunan kepada 9 bahagian
-masukkan inti..bulat-bulatkan dan letak dalam loyang
-buat hingga habis
-biar hingga naik sekali ganda ( lebih kurang 40 minit...ikut keadaan suhu sekeliling )
-bakar dengan suhu 180C lebnih kurang 20 minit.
Ibu siap sapukan mentega sebelum bakar...nak mudah...
haaa...ni baru kluar oven...montok-montok gitu....sarapan la tok ngan wan pagi tadi dengan bun kacang merah ni....
Bingka Roti Jagung
Bahan-bahan
3 biji telur
150g gula castor
100g mentega dicairkan
1/2 sudu teh garam
300g roti putih
200g tepung gandum
1 liter santan ( Ibu guna 1/2 liter santan dan 1/2 liter susu segar )
200g jagung dalam tin ( Ibu letak satu tin terus )
Cara-cara
-pukul telur ngan gula hingga sebati
-masukkan mentega cair dan kacau lagi
-masukkan santan, tepung dan garam...kacau hingga adunan sebati ( Ibu masukkan tepung selang seli ngan santan..lebih mudah sikit )
-carik-carikkan roti dan rendam dalam adunan tadi selama 15 minit hingga 20 minit
-masukkan jagung dan kacau rata
-sapu mentega pada tepi loyang dan alas dengan kertas
-bakar lebih kurang satu jam dengan suhu 180C ( ikut oven masing-masing )
oooppsss...lupa nak bgtau..Ibu ada masukkan sikit esen vanila masa pukul telur ngan gula tu...ikut resepi sebenar tak letak.
Sunday, February 22, 2009
Kari Kepala Ikan
Pengat Labu
Bahan-bahan
300g labu ( dibersihkan dan direbus hingga empuk dan lembut )
2 cawan santan pekat
1 cawan air
3/4 cawan gula
1/2 sudu teh garam
daun pandan
sagu mata ikan ( kalau suka...ibu tak suka sebab tu tak letak )
Cara-cara
-masukkan semua bahan dalam periuk dan reneh dengan api perlahan
-reneh hingga santan mendidih ( jangan biarkan santan mendidih terlalu lama nanti tak sedap )
bleh la dihidangkan
Sorry...
Balik Kampung....
kami balik ikut highway utara-selatan pastu exit K Kangsar..sebab nak ikut Grik..dapat jimat masa ngan jimat duit...
Ceritera
12 Februari 2009
Hari ni birthday ayah...hadiah tak sempat nak beli lagi..Ibu cuma sempat buatkan kek je...kakak asyik tanya je..bila nak beli hadiah..sebabnya dia dah siap korek tabung nak beli hadiah tu..abang bg pen merah kat ayah..tu pun beli kat kedai sekolah...apapun...untuk ayah " happy birthday to you..." semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki...kami semua sayang ayah...
Kek coklat yg senang je....pastu deko ngan bebunga ni haaa..
dah dingap dek bebudak tu...
Monday, February 09, 2009
Kuala Woh
Ayam Percik Ibu
seekor ayam-potong 4 & dibersihkan
1 cawan santan pekat
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 batang serai dititik
3 sudu besar cili boh
2 keping asam keping
sedikit belacan
sedikit halia dan 2 hiris lengkuas
sebiji buah keras
bunga lawang & buah pelaga ( tak buh pun takpe )
air secukupnya
garam dan gula
Cara-cara
-bawang , buah keras dan halia ditumbuk lumat bersama belacan
-tumis bahan yg ditumbuk tadi bersama cili hingga naik minyaknya
-masukkan lengkuas , serai serta bunga lawang dan buah pelaga
-masukkan gula ( seeloknya campur dengan gula kabung..tapi stok takde..) ngan garam serta asam keping
-bila dah naik bau..masukkan santan dan juga ayam
-masukkan air hingga tenggelam ayam tersebut
-masak hingga kuahnya tinggal separuh atau pun kuah tu dah pekat
-tutupkan api
-bakar ayam diselang seli dengan menuangkan sikit-sikit kuah ayam tadi..bakar hingga ayam agak garing..
-nak makan bleh la letak kuah yg lebih tu kat atas ayam..
Ibu senang je..bakar ayam dalam kuali tak lekat tu..agak nampak kesan nak hangit..ibu angkat letak dalam pinggan pastu masuk microwave dalam 2 minit..dah siap..step membakar kat atas tu..untuk puan-puan yg rajin je..
Sunday, February 08, 2009
Kek Santan
Bahan-bahan
6 biji telur
3 cawan gula
1 1/2 cawan santan ( ibu guna yang dalam kotak je..)
4 cawan tepung
2 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen pandan
1 sudu teh pandan paste
* Ibu buat separuh je dari adunan di atas
Cara-cara
-pukul telur dengan gula hingga kembang dan gebu
-masukkan esen pandan dan pandan paste
-masukkan tepung ( yg telah di ayak dengan baking powder ) dan santan berselang seli
-kacau hingga sebati
-bakar dengan suhu 190C lebih kurang 1 jam
Untuk hiasan..Ibu sapukan kiwi filling pastu tabur dengan kelapa kering.Kak Ina kata..resepi ni bleh tukarkan perasanya..kalau nak jadikan kek keladi..letaklah yam paste..kalau nak kek oren..campurkan perasa oren paling tidakpun letakkan orange sunquick..jadi je...
Untuk sesape yg takde mixer bleh guna blender..tp taklah segebu guna mixer..
Tuesday, February 03, 2009
Spaghetti Udang
Roti Sosej
Baru kluar oven cik roti ni haaaa...sosej tupun duk berpeluh lagi...panas sangat duk dalam oven tu gamaknya
Bahan-bahan
120ml susu segar
50g telur ( Ibu guna sebiji yg gred A )
300g tepung high protien
1 sudu teh garam
3 sudu besar gula
60g butter ( guna margerin je )
1 sudu teh yis kering ( Ibu guna mauripan )
10 batang sosej
Cara-cara
-senang je...masuk semua bahan ..mula dari atas ke bawah dalam breadmaker
-pilih 'basic dough' dan tekan 'start''
-tunggu sampai siap.
-bila doh dah siap...kluarkan dari breadmaker dan rehatkan 10minit
-bahagi doh kepada 10.uli doh memanjang macam tali ( agak2 2 kali ukuran sosej tu...)
-sambung kedua-dua hujungnya dan letakkan sosej.Letak dalam dulang pembakar
-buat sampai habis.Biar doh tadi naik sekali ganda ( dalam 30 minit )
-bakar dengan suhu 180C kira2 10 hingga 15 minit
dah siap dressing dah...
Masing-masing dah tempah nak bawak bekal pegi sekolah esok.
Orang Perak Cuti Ari Ni Wehhhhh...
Sunday, February 01, 2009
Rendang Pedas Ikan
1 kilo ikan tongkol
5 biji bawang merah*
4 ulas bawang putih*
4 batang serai*
sedikit halia*
1/2 cawan santan pekat
1 hingga 2 cawan air
1 sudu kerisik
2 keping asam gelugor ( asam keping la tuuuu )
2 sudu cili boh
1/2 sudu teh serbuk kunyit
garam dan gula
dua helai daun kunyit
2 helai daun limau purut
Cara-cara
-Bahan-bahan bertanda * dihiris halus
-Masukkan bahan hiris tadi dalam kuali ( guna kuali besar lebih mudah )
-letakkan ikan kat atasnya
-masukkan cili boh..air..santan..asam gelugor..dan serbuk kunyit.
-masak atas api sederhana
-bila mendidih masukkan daun kunyit yang dicarik ..daun limau purut serta perasakan ngan garam dan gula
-masak hingga kuah agak pekat
selain makan ngan nasi..bleh gak makan dengan ketupat atau pun lemang..jadi bolehla buat hidangan dihari raya nanti.