dapat idea masak tengok program Nona..tapi ibu ubah suai sikit ikut perkembangan bahan yg ada kat dapur...
bahan-bahan
1/2 kg sotong - cuci bersih dan potong
3 sudu teh rempah kari ikan
2 sudu teh rempah kurma
1 sudu teh serbuk kunyit
1/2 sudu teh garam
* bahan-bahan di atas digaul sekali dan diperap 1 jam sebelum masak
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
cili merah di hiris
daun sup
garam
bawang besar dihiris kasar
cara-cara
-bawang merah, bawang putih dan halia ditumbuk lumat
-tumis bahan tumbuk hingga garing...masukkan sotong yg diperap
-kacau selalu ngan api perlahan ( takut hangit ) ... tambah 2 sudu besar air
-sesekali kacau hinggalah sotong masak
-perasakan dengan garam
-sebelum diangkat masukkan daun sup, hirisan cili merah dan bawang besar
resepi tak pedas uma ada rasa rempah..budak-budak pun bleh makan..
Tuesday, June 30, 2009
Sunday, June 28, 2009
Sambal Udang
Pagi-pagi lagi ibu dah ke pasar..hajat nak cari petai..lama sangat rasanya tak makan.tapi mak aiii..mahal sekarang ni...besar anak mata je seikat rm5..ada la 5 papan....jadila..buat lepas teringin..hari ni ibu buat sambal udang campur petai..
bahan-bahan
1/2 kilo udang sederhana - buang kepala ngan kulit..tinggal ekor je
5 ulas bwang merah
3 ulas bawang putih
2 batang serai
1 sudu kecil belacan
1 sudu besar gula
1/2 cawan santan
3 sudu besar cili giling
garam dan asam jawa
isi petai
cara-cara
-tumbuk lumat bawang merah, bawang putih , serai dan belacan
-panaskan minyak..tumis bahan tumbuk tadi hingga kekuningan
-masukkan cili dan tumis hingga naik bau...masukkan gula dan garam
-masukkan petai serta udang...kacau rata dan masukkan santan
-kecilkan api...dan biar hingga udang masak
-perasakan sekali lagi dengan garam dan asam
-bolehlah dihidangkan
ibu tak letak air...sebab tu ibu kecilkan api..guna air udang tu je...lagipun petai tu tak besar mana pun
bahan-bahan
1/2 kilo udang sederhana - buang kepala ngan kulit..tinggal ekor je
5 ulas bwang merah
3 ulas bawang putih
2 batang serai
1 sudu kecil belacan
1 sudu besar gula
1/2 cawan santan
3 sudu besar cili giling
garam dan asam jawa
isi petai
cara-cara
-tumbuk lumat bawang merah, bawang putih , serai dan belacan
-panaskan minyak..tumis bahan tumbuk tadi hingga kekuningan
-masukkan cili dan tumis hingga naik bau...masukkan gula dan garam
-masukkan petai serta udang...kacau rata dan masukkan santan
-kecilkan api...dan biar hingga udang masak
-perasakan sekali lagi dengan garam dan asam
-bolehlah dihidangkan
ibu tak letak air...sebab tu ibu kecilkan api..guna air udang tu je...lagipun petai tu tak besar mana pun
Kuah Durian
sesetengah orang sebut serawa durian...ibu tibai je ..dari kecik-kecik dulu dah biasa dengar kuah durian..maka jadila kuah durian...
tahun ni durian kinjang lambat..baru nak kluar bunga..yg ni ibu beli masa balik dr sekolah..masuk je taman tapah nampak ada van jual..katanya dari trolak timur..5 biji buah sederhana RM20..pada ibu kira ok la...tp nak banding ngan kinjang lg murah...apapun kita layan resepinya...
bahan-bahan
isi durian ( tak payah buang biji...)
gula
santan
sedikit garam
daun pandan
cara-cara
-masuk semua bahan dalam periuk dan masak dengan api perlahan
-bila dah mendidih ..tutup api dan angkat
resepi ni takde sukatan...ibu buat main agak je...selalu orang makan ngan pulut...roti jala...ibu suka makan ngan roti...lagi suka makan macam tu je...sedaaappp
tahun ni durian kinjang lambat..baru nak kluar bunga..yg ni ibu beli masa balik dr sekolah..masuk je taman tapah nampak ada van jual..katanya dari trolak timur..5 biji buah sederhana RM20..pada ibu kira ok la...tp nak banding ngan kinjang lg murah...apapun kita layan resepinya...
bahan-bahan
isi durian ( tak payah buang biji...)
gula
santan
sedikit garam
daun pandan
cara-cara
-masuk semua bahan dalam periuk dan masak dengan api perlahan
-bila dah mendidih ..tutup api dan angkat
resepi ni takde sukatan...ibu buat main agak je...selalu orang makan ngan pulut...roti jala...ibu suka makan ngan roti...lagi suka makan macam tu je...sedaaappp
Wednesday, June 24, 2009
Mak Ndak & Pak Ndak
Sambal Macang
Kat sekolah tadi ada org kg jual macang..Kak Idah belikan kat Ibu 2 biji...Ibu buatkan sambal sebiji...dah lama tak makan sambal macang ni..sebiji lagi kirim kat Mak Ndak untuk Tok Jah..
Sedap sungguh buka puasa hari ni ngan sambal macang..berulamkan timun dan daun salad..tak sedar habis seperiuk nasi..mak ndak pun makan bertambah..lama tak jumpa belacan kut..
Sedap sungguh buka puasa hari ni ngan sambal macang..berulamkan timun dan daun salad..tak sedar habis seperiuk nasi..mak ndak pun makan bertambah..lama tak jumpa belacan kut..
Pengat Labu
Thursday, June 18, 2009
Sekitar Perayaan Hari Guru Peringkat Daerah
n3 kali ni nak cerita pasal Hari Guru Peringkat Daerah...kali ni buat kat INSTUN..jauh juga dari tapah ni..dekat sejam..sek Ibu kna htr wakil 3 org termasuk GB..jadi Ibu pun angkat tgn la nak pegi..sebab nak tengok ayah ambik anugerah...
ibu pegi sekali la ngan ayah...budak-budak tu tinggal la kejap kat rmah...tak pe..janji internet on...
sekali lagi dari Ibu..Kakak...Abang ngan Adik...buat ayah tersayang..." Tahniah..dan Selamat Maju Jaya "
ibu pegi sekali la ngan ayah...budak-budak tu tinggal la kejap kat rmah...tak pe..janji internet on...
sekali lagi dari Ibu..Kakak...Abang ngan Adik...buat ayah tersayang..." Tahniah..dan Selamat Maju Jaya "
Monday, June 15, 2009
Kek Buah Sukun
Kenal tak engkorang semua ngan buah ni....pada sapa-sapa yg blum tau ni buah apa..ni laa buah sukun..selalunya orang wat goreng idakpun kerepek..paling tidak bila dah masak ranum dibuat la plak cekodok..ibu wat balik 2 biji dari baling..ikut hati maleh nak bwak tp dah MIL kait kan..bawak la jugak
Bahan-bahan
3 cawan isi sukun yg dah masak ranum ( biasanya dah lembik skit )
1 cawan minyak masak
4 bj telur
2 cawan gula
3 cawan tepung gandum
2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanilla
1/2 cawan susu segar
sedikit pewarna hijau - jika suka
Cara-cara
-blender isi sukun , susu segar dengan minyak hingga halus...tuang adunan ke dlm mangkuk
-blender telur,gula ngan esen vanilla hingga gula hancur
-tuang adunan telur kedalam mangkuk berisi adunan isi sukun
-ayak tepung,soda dan baking powder
-perlahan-lahan kaup balikkan kedalam mangkuk adunan td
-bila dah sebati bahagi 2 dan satu bahagian diwarnakan hijau
-letak dalam loyang dan kar dengan suhu 190C selama 50 minit.
rasanya????? bleh la..dah tak rasa sukun dah..bau pun tak ada..nak sedap ..cover ngan kiwi paste atau apa apa paste yg masam sikit...tabur dengan kelapa kering...
kalau buat cekodok mesti tak laku punya...jadi ibu wat kek...resepi kek ni ibu adaptasi dari kek pisang hasil adsweet mr ..ibu olah sikit..supaya jadi kek..jgn jd bengkang..
Bahan-bahan
3 cawan isi sukun yg dah masak ranum ( biasanya dah lembik skit )
1 cawan minyak masak
4 bj telur
2 cawan gula
3 cawan tepung gandum
2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanilla
1/2 cawan susu segar
sedikit pewarna hijau - jika suka
Cara-cara
-blender isi sukun , susu segar dengan minyak hingga halus...tuang adunan ke dlm mangkuk
-blender telur,gula ngan esen vanilla hingga gula hancur
-tuang adunan telur kedalam mangkuk berisi adunan isi sukun
-ayak tepung,soda dan baking powder
-perlahan-lahan kaup balikkan kedalam mangkuk adunan td
-bila dah sebati bahagi 2 dan satu bahagian diwarnakan hijau
-letak dalam loyang dan kar dengan suhu 190C selama 50 minit.
rasanya????? bleh la..dah tak rasa sukun dah..bau pun tak ada..nak sedap ..cover ngan kiwi paste atau apa apa paste yg masam sikit...tabur dengan kelapa kering...
Ikan Masak Jawa
Ikan ni ibu masak subuh tadi..pkul 5 mcmtu..buat bekal aufa pegi rumah opah.resepi ibu dapat dari myresipi hasil tangan cactusmanja..
Bahan-bahan
4 ekor ikan - lumur dgn garam dan kunyit kmudian goreng
10 biji cili padi ( ibu gantikan ngan 1/2 sudu besar pes cili )
5 ulas bawang merah
2 ulas bwg putih
1 inci kunyit hidup ( takde bendanya...ibu letak 1/2 sudu teh serbuk kunyit )
3 batang serai - diketuk
1 cawan santan - ibu kurangkan kpd 1/2 cawan je pastu campur air lg 1/2 cawan..kurangkan kolestrol
asam keping
garam & gula
Cara-cara
-tumbuk bebawang
-tumis serai dalam 5 ke 10 saat pastu angkat dan ketepikan
-tumis bahan yg ditumbuk hingga kekuningan...masukkan pes cili , serbuk kunyit, garam & gula
-bila naik bau masukkan santan ngan air , serai serta asam keping..biar mendidih ...masukkan ikan
-masak hingga kuah agak pekat..rasakan sekali lagi garam & gulanya
-dah ok bleh la padamkan api
resepi ni memang tak pedas...sebab ibu tak guna cili api..kalau ikut resepi dr cactus tntu ada rasa pedas sikit sebab dia guna cili api..apapun terima kasih pada cactus manja sebab siarkan resepinya
Bahan-bahan
4 ekor ikan - lumur dgn garam dan kunyit kmudian goreng
10 biji cili padi ( ibu gantikan ngan 1/2 sudu besar pes cili )
5 ulas bawang merah
2 ulas bwg putih
1 inci kunyit hidup ( takde bendanya...ibu letak 1/2 sudu teh serbuk kunyit )
3 batang serai - diketuk
1 cawan santan - ibu kurangkan kpd 1/2 cawan je pastu campur air lg 1/2 cawan..kurangkan kolestrol
asam keping
garam & gula
Cara-cara
-tumbuk bebawang
-tumis serai dalam 5 ke 10 saat pastu angkat dan ketepikan
-tumis bahan yg ditumbuk hingga kekuningan...masukkan pes cili , serbuk kunyit, garam & gula
-bila naik bau masukkan santan ngan air , serai serta asam keping..biar mendidih ...masukkan ikan
-masak hingga kuah agak pekat..rasakan sekali lagi garam & gulanya
-dah ok bleh la padamkan api
resepi ni memang tak pedas...sebab ibu tak guna cili api..kalau ikut resepi dr cactus tntu ada rasa pedas sikit sebab dia guna cili api..apapun terima kasih pada cactus manja sebab siarkan resepinya
Sunday, June 14, 2009
Masak Lemak Pisang Dengan Daging Salai
Hari ni buat gulai pisang...kebetulan bawak balik dari Baling banyak..pastu blum masak lg..jadi apalagi buat gulai laaa....
Bahan-bahan
Pisang Muda ( ibu guna pisang emas..pastu lupa nak timbang tp lebih kurang yg kat dalam gambar tu la..)
100 gm daging ( lumur ngan garam kunyit pastu salaikan..opppss Ibu salai dalm microwave je )
1 cawan santan pekat
1 cawan - 1 1/2 cawan air
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup ( nak senang taruk kunyit serbuk )
10 biji cili padi ( nak lg pedas bleh le tambah barang 10 @ 20 biji lg )
1 sudu besar kerisik
garam
asam keping
daun kunyit
Cara-cara
-siat-siatkan kulit pisang dan belah pisang ikut kreativiti masing-masing
-rendam dalam air sementara nak masak ( elak jgn lebam )
-tumbuk lumat bawang merah,bawang putih,kunyit @ serbuk kunyit dan cili padi
-larutkan bahan yang ditumbuk tadi ke dlm periuk bersama air
-masukkan pisang tadi dan masak hingga pisang hampir empuk
-hiris daging salai dan masukkan dalam periuk
-masukkan juga santan,kerisik,daun kunyit,asam keping dan garam
-perlahankan api dan biar mendidih hingga kuah pekat
-perasakan sekali lagi dengan garam
-bila dah ok bleh la padamkan api dan hidang ngan ikan gelama masin
Bahan-bahan
Pisang Muda ( ibu guna pisang emas..pastu lupa nak timbang tp lebih kurang yg kat dalam gambar tu la..)
100 gm daging ( lumur ngan garam kunyit pastu salaikan..opppss Ibu salai dalm microwave je )
1 cawan santan pekat
1 cawan - 1 1/2 cawan air
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup ( nak senang taruk kunyit serbuk )
10 biji cili padi ( nak lg pedas bleh le tambah barang 10 @ 20 biji lg )
1 sudu besar kerisik
garam
asam keping
daun kunyit
Cara-cara
-siat-siatkan kulit pisang dan belah pisang ikut kreativiti masing-masing
-rendam dalam air sementara nak masak ( elak jgn lebam )
-tumbuk lumat bawang merah,bawang putih,kunyit @ serbuk kunyit dan cili padi
-larutkan bahan yang ditumbuk tadi ke dlm periuk bersama air
-masukkan pisang tadi dan masak hingga pisang hampir empuk
-hiris daging salai dan masukkan dalam periuk
-masukkan juga santan,kerisik,daun kunyit,asam keping dan garam
-perlahankan api dan biar mendidih hingga kuah pekat
-perasakan sekali lagi dengan garam
-bila dah ok bleh la padamkan api dan hidang ngan ikan gelama masin
Saturday, June 13, 2009
Blog Su
Pukul 4.30 petang tadi baru sampai rumah...hari khamis tadi balik Baling lagi..hantar MIL ngan FIL balik..pagi tadi dalam pkul 10 dah bertolak balik..singgah Ipoh ...tu yg pkul 4.30 br sampai..
mlm ni on je komputer..tengok kat ruangan menyembang tu..su ( rakan blog ibu..) dah ada blog..jd ibu pegi la melawat kejap rumah si su ni haaa...tengok la blog dia ni..pink lg..nampak btul sopan santunnya...
hi..hi... tak mcm blog ibu ngan chuin...brutal je..main langgar je...ganas..ganas...chuin...nanti la pasal fb tu..ko hantar le permintaan nak kawan ngan akak..br bleh add kan..
mlm ni on je komputer..tengok kat ruangan menyembang tu..su ( rakan blog ibu..) dah ada blog..jd ibu pegi la melawat kejap rumah si su ni haaa...tengok la blog dia ni..pink lg..nampak btul sopan santunnya...
hi..hi... tak mcm blog ibu ngan chuin...brutal je..main langgar je...ganas..ganas...chuin...nanti la pasal fb tu..ko hantar le permintaan nak kawan ngan akak..br bleh add kan..
Wednesday, June 10, 2009
Tahniah Untuk Ayah
Telur Masin
Dah lama tak cerita pasal masak..nak cerita apa ye kalau dah tak masak...ok rasanya lepas ni bleh sambung balik hobi masak-memasak ni...
resepi nak buat telur masin ni ibu ambik dari blog mana ibu pun dah tak ingat...sebab banyak blog ibu buat rujukan..tapi hampir kesemuanya sama dan lebih kurang...so ibu pun try dan inilah hasilnya..bulan puasa nanti bleh la buat sendri...
Bahan-bahan
telur itik
garam kasar
air panas
Cara-cara
-larutkan garam kasar dengan air panas dan sejukkan
-cuci bersih telur itik
-bila air garam dah btul-btul sejuk masukkan dalam bekas berisi telur itik
-paras air hendaklah menenggelami telur
-simpan 2 hingga 3 minggu
-pastu bleh la rebus..
resepi nak buat telur masin ni ibu ambik dari blog mana ibu pun dah tak ingat...sebab banyak blog ibu buat rujukan..tapi hampir kesemuanya sama dan lebih kurang...so ibu pun try dan inilah hasilnya..bulan puasa nanti bleh la buat sendri...
Bahan-bahan
telur itik
garam kasar
air panas
Cara-cara
-larutkan garam kasar dengan air panas dan sejukkan
-cuci bersih telur itik
-bila air garam dah btul-btul sejuk masukkan dalam bekas berisi telur itik
-paras air hendaklah menenggelami telur
-simpan 2 hingga 3 minggu
-pastu bleh la rebus..
Cameron....aku datang lagi..
Cuaca panas...jadi petang semalam kami ke Cameron lagi...nak sejukkan badan..kut mungkin sejukkan hati sama....lagi pun ayah mentua Ibu tak pernah pegi lagi...tapinya Cameron pun tak sejuk..kluar kreta ada yg berpayung gak..
ni la Tok Esah...my beloved mother in-law...tapi pasal apa ayah tangkap gambar tak sama tengah...
ni la Tok Esah...my beloved mother in-law...tapi pasal apa ayah tangkap gambar tak sama tengah...
Selamat Pengantin Baru
7 Jun 2009 ....Buat Mariani Masdar dan Iwan...Ibu ucapkan Selamat Pengantin Baru..semoga panjang umur..dimurahkan rezeki..bahagia hingga ke akhir hayat.Takde gambar yg nak di publishkan.tak sempat nak tangkap..malam akad nikah pun takde...orang tak bagi pegi nak wat camna...sori ye mak ndak..hari kenduri sibuk gila..dari buat sarapan pagi sampai nak masak pengantin ...entahla..bukan ibu tak biasa buat untuk makan pengantin...kalau balik baling..ibu la ketuanya...tapi kali ni lain...tak nak la Ibu kenang-kenangkan...sedih...
apapun buat korang bedua...selamat menempuh alam baru..ada kelapangan jemput datang rumah.
apapun buat korang bedua...selamat menempuh alam baru..ada kelapangan jemput datang rumah.
Ikan Bakar
Ibu kalau balik Baling selalunya ikut Grik la...jarang sangat ikut highway sampai butterworth melainkan nak singgah kepala batas dulu..Kali ni Ibu nak cerita pasal restoran ikan bakar yg selalu Ibu singgah kalau balik Baling...ikan bakr dia memang best...sape-sape lalu jalan kuala kangsar ke grik tu cuba la singgah..Ibu ni bukanlah duta restoran tu..tak dapat special price pun..tapi benda sedap apasalahnya di war-warkan...
Happy Birthday
3 Jun lepas birthday Ibu...Hari tu jugak nak balik ambik Tok Esah.,.sebelum balik dapat kad birthday dari my beloved hubby..tq sayang..kaler pink lagi
Tuesday, June 02, 2009
Sibuk Yang Entah Ke Berapa Kalinya
MPTB Alumni Blog
Minggu lepas rasanya...Mazali call ayah bgtau pasal blog ni..mlm tu trus bukak.Seronok rasanya dpt tengok muka kengkawan...Tahniah pada admin nya..hasil usaha yg tak jemu-jemu dapat gak ibu ngan ayah mengetahui perkembangan kengkawan lama.Ni laaa maktab tempat ibu ngan ayah dulu...wehhhh...kitorang satu maktab ye...satu kelas lagi...sekarang bukan lg MPTB...dah tukar jd IPTB
dari sini gak ibu dapat tengok blog si Basri...shabki...tau pasal shariff dan mcm2 lg.Sape-sape nak tengok klik kat link ni ye.....http://mptb9496.blogspot.com
dari sini gak ibu dapat tengok blog si Basri...shabki...tau pasal shariff dan mcm2 lg.Sape-sape nak tengok klik kat link ni ye.....http://mptb9496.blogspot.com
Blog Basri (member PA1 )
Yang ni member Ibu masa kat MPTB dulu..nama dia Basri..Ustaz la...ayah je bukan ustaz sekarang ni..kira ni member ayah jugak la..ayah ngan ibu kat satu maktab...member ayah..member ibu gak la..
tengok la hobi dia ni...ikan tu nak sama besar ngan dia..anyway Ibu seronok dapat contact kengkawan dengan cara ni..nak tulis2 surat malas..dpt tau berita melalui internet pun kira ok dah...untuk basri ..semoga berjaya ..untuk sape-sape yg nak berkenalan bleh klik kat sini http://bisnespancing.blogspot.com
tengok la hobi dia ni...ikan tu nak sama besar ngan dia..anyway Ibu seronok dapat contact kengkawan dengan cara ni..nak tulis2 surat malas..dpt tau berita melalui internet pun kira ok dah...untuk basri ..semoga berjaya ..untuk sape-sape yg nak berkenalan bleh klik kat sini http://bisnespancing.blogspot.com
Subscribe to:
Posts (Atom)