Monday, August 31, 2009

Gulai Ikan Masin

Ni antara siri Tumis Darat...lebih kurang gulai lemak nenas gak...cuma ni memang banyak guna rempah kari...
kebetulan kali ni memang buat sikit je...tak nak membazir...ibu guna sekor je ikan masin ( sebesar tapak tangan )..sapa-sapa nak wat banyak...darab sendrilah ye...

Bahan-bahan
Ikan masin - ikan duri
sepaket rempah kari ikan adabi
1 cawan nenas yang dihiris2
1/2 sudu teh asam jawa ( sebab ibu guna nenas yg dah masak...kalau guna nenas muda rasanya tak payah ltak asam )
1 1/2 cawan air
1/4 cawan santan pekat
daun kari
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
sedikit halia

Cara-cara
-masak ikan masin bersama rempah kari yang dibancuh ngan 1/2 cawan air
-biar hingga kuah agak kering
-masukkan nenas dan baki air...biar mendidih baru masukkan asam jawa serta santan
-perlahankan api..reneh kuah dlam 10 minit kemudian boleh la diangkat
-bawang serta halia dihiris halus
-panaskan minyak...tumis bahan yg dihiris serta daun kari hingga kekuningan..kemudian trus tuang kedalam kuah gulai tadi...kacau biar bahan tumis tadi meresap masuk ke dalam kuah...
-dah siap !

Acar Ikan

Ni resepi ke-2 hari ni...sblum pkul 4 dah masak dah...kes nak tengok csi-miami laa...tak kira siri ulangan ke tidak...ni memang siaran kegemaran ibu...ok lah berbalik pada acar ikan ni..resepinya simple dan mudah je....cubalah...
Bahan-bahan
2 potong ikan ..ibu guna ikan tongkol yg lembut
1 1/2 labu bawang besar ( pilih saiz sederhana ) di belah 6
5 ulas bawang putih di belah 2
1 inci halia dihiris nipis
1 sudu teh biji sawi
garam dan gula
sedikit cuka ...ibu gantikan dengan air asam jawa sebab ayah tak makan cuka
1/2 cawan air
cili merah di potong-potong
sedikit cili padi dan lobak merah yg dihiris memanjang

Cara-cara
-gaul ikan dengan garam serta kunyit dan digoreng hingga masak
-panaskan sedikit minyak...tumis bawang besar..bawang putih serta halia hingga kekuningan
-masukkan biji sawi....tumis lagi...masukkan ikan...air..air asam jawa...biar mendidih
-perasakan garam dan gula..bila dah ok masukkan cili merah..cili padi dan lobak merah
-gaul sekejap dan terus matikan api ( jgn lama2 nanti lobak merah lembik..)
-bleh la dihidangkan..

Salam Kemerdekaan

Bilis Goreng Berlada

Antara menu pembuka selera masa sahur...tak susah nak buatnya..dan bleh tahan seminggu gitu..tengok pada kelembapan suhu...kalau sejuk memanjang cepat le bercendawan..
Bahan-bahan
-50 gm ikan bilis
-1 biji ubi kentang-hiris nipis
-1 paket tempe-hiris nipis
-1/2 cawan kacang tanah
*bahan-bahan kat atas ni digoreng garing dan toskan
-4 sudu besar cili giling
-3 ulas bawang merang
-2 ulas bawang putih
-1/2 cawan bawang goreng
-asam keping
-garam dan gula

Cara-cara
-tumis bawang-bawang yg dihiris halus hingga kekuningan..masukkan cili giling
-tumis hingga naik minyak dan masukka gula serta asam keping
-perasakan sekali lagi dengan gula serta garam
-masukkan bahan yg telah di goreng...masa ni perlahankan sikit api dapur tu...karang tak pasal-pasal hangus
-gaul sebati semua bahan
-bila dan sebati masukkan bawang goreng...kacau lagi
-dah ok boleh la diangkat serta dihidangkan

Nasi Beriani Lagi...

Semalam ayah suruh buat nasi beriani lagi....ish....baru je lepas buat masa bukak puasa rumah mummy aritu...nak wat camana buatkan la jugak...resepi ibu guna resepi nasi beriani udang dalam n3 yg lepas...jadi tengok gambar je la...
kali ni nasi beriani ni dilawankan ngan daging hitam manis..resepi ada kat bawah aaaaa...

Daging Hitam Manis

Resepi daging ni lebih kurang dengan daging masak hitam...cumanya rasa rempah tu ibu kurangkan sikit sebab nak bagi laluan pada rasa manisnya....
Bahan A
1/2 kg daging batang pinang...hiris nipis
10 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
sedikit halia
1 sudu teh rempah kurma
3 sudu teh rempah sup
3 sudu besar kicap

Cara-cara
-bawang merah..bawang putih dan halia ditumbuk halus
-gaul semua bahan dengan daging dan perap selama 1 jam

Bahan B
-3 biji bawang merah
-2 ulas bawang putih
-2 sudu besar cili giling
-2 batang serai ...diketuk
-bunga lawang..buah pelaga ..kulit kayu manis
-2 sudu besar sos cili ..lebihkan sikit pun tak apa
-1 sudu teh asam jawa
-garam dan gula
-daun ketumbar dan bawang besar dihiris kasar

Cara-cara
-tumis bawang putih dan bawang merah yang dihiris serta buah pelaga..bunga lawang ngan kulit kayu manis hingga naik bau
-masukkan cili giling..tumis hingga cili masak
-masukkan serai...dan sos cili...kacau rata..barulah masukkan daging
-masak hingga daging empuk ..kalau perlu ...tambahkan kicap sikit lagi
-bila daging dah empuk..perasakan dengan garam dan gula ( biar manis-manis sikit )
-masak hingga kuah pekat...masukkan daun ketumbar dan hirisan bawang besar

selain makan ngan nasi...bleh gak makan ngan roti dan nasi impit atau ketupat..

Saturday, August 29, 2009

Sweet sour Jelly

Semalam tengok cuaca cerah je..tak macam 2 hari lepas..menjelang petang hujan trun ngan lebatnya.....nak buat apa ye bg lalu sikit rasa tekak...teringat lama tak wat jelly ni...so apalagi...tengok brang apa yg ada...
Bahan-bahan ( menghasilkan 6 mangkuk mcm dlm gambar )
1/2 cawan agar-agar kering
4 1/2 cawan air
18 biji laici dalam tin
1 cawan sirap laici ( ambil yg dlm tin tu jugak )
buah peach dlm tin ( di belah-belah )
2 sudu gula
1 paket serbuk jelly segera perasa mangga ( ibu guna jenama nona )

Cara-cara
-masak agar-agar ngan air sampai hancur
-masukkan sirap laici dan gula
-biar hingga gula larut
-tapiskan
-masukkan dalam setiap mangkuk 2 biji laici
-tuang adunan agar-agar tadi ( jangan penuh..lebih kurang 3/4 je )
-biar keras
-bila dah keras...bancuh jelly segera tadi ngan air panas ( ikut arahan pada kotak )
-susun buah peach ngan baki buah laici tadi..kemudian tuang adunan jelly tadi
-bila keras sejukkan

memang sedap sebab ada rasa masam dan manis buah-buah tu...

Seminggu Berlalu

Alhamdulillah dah seminggu kita berpuasa...ni menu semalam selain jelly...masa berbuka mee je jln dulu yg lain balik terawih baru on...kalau ikutkan kenyang lagi tapi kalau simpan untuk sahur jawabnya memang tak habis le...

Friday, August 28, 2009

Kerang Tumis Taucu

Menu buka puasa semalam...asalnya nak buat rendang...tapi...bercintanya nak mengopek kerang ni...jadi ibu tukar resepinya..janji masak dan bleh makan....
Bahan-bahan
1 kg kerang ( bersihkan )
10 biji cili padi ...nak lebih pedas tambah la lagi
7 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
sedikit belacan
1 sudu besar taucu
1 labu bawang besar - hiris kasar
1 sudu teh tepung jagung ( bancuh ngan sedikit air )

Cara-cara
-tumbuk belacan ngan cili padi..tak perlu lumat..setakat pecah-pecahkan cili je
-bawang merah..bawang putih ngan halia dihiris halus
-tumis bahan yg dihiris tadi hingga naik bau..masukkan plak bahan yg ditumbuk serta taucu
-kacau seketika...masukkkan kerang...kaup balikkan kemudian tutup kuali..biar dalam 5 hingga 10 minit
-kacau lagi ( kali ni dah ada kuah skit...) taburkan bawang besar...masukkan bancuhan tepung jagung tadi...kacau hingga kuah pekat..
-bleh la angkat dan hidangkan

Ibu tak letak garam kat resepi ni sebab taucu tu dah masin...tapi sapa-sapa yg kuat makan garam tu kna letak la garam...jgn banyak2...naik darah karang

Bubur Nasi

sepatutnya petang semalam ayah bukak puasa di Pusat Kecemerlangan Sukan...anjuran Kelab Staff PPD...tapi dek disebabkan hujan yg lebat...maka ayah maleh nak pegi...so bertambah satu menu atas permintaan ayah...
Bahan-bahan
1 cawan beras ( cuci bersih dan dimasak hingga kembang )
100gm isi ayam
kentang dan lobak merah ( potong dadu )
3 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
2 sudu teh rempah sup + 3 sudu teh rempah kurma ( bancuh ngan 3 sudu besar air )
sebatang serai dititik
sedikit udang kering ( goreng dan tumbuk lumat )
10 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
2 inci halia
sedikit kiub pati ayam
satu sudu teh kerisik
garam

Cara-cara
-bila beras dah mula kembang masukkan bunga lawang dan buah pelaga serta ayam
-biar mendidih lagi...masukkan kentang dan lobak merah
-bila kentang dah mula lembut masukkan udang kering dan kerisik
-tumis pes rempah tadi bersama serai hingga naik bau dan rempah masak
-masukkan kedalam periuk bubur dan kacau hingga rempah sebati dengan bubur..masukkan juga kiub pati ayam
-masak hingga bubur benar-benar kembang ( tambah air jika blum cukup kembang )
-perasakan dengan garam
-hiris halus bawang merah..bawang putih ngan halia
-tumis bawang dan halia tadi hingga kekuningan dan tuang kedalam bubur...kacau sebentar dan bolehlah ditutup apinya...

sedap dimakan dengan ikan bilis goreng...

Wednesday, August 26, 2009

Sotong Goreng Tepung

Ni menu hari ni gak...tak masuk gambar kat bawah sbb ibu nak kongsi resepinya...senang je...cubalah...
bahan-bahan
1/2 kg sotong ( bersihkan kemudian dipotong2 )
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
2 sudu teh lada sulah
garam dan kunyit
2 sudu besar tepung gandum

cara-cara
-bawang besar dan bawang putih dicincang halus
-perapkan sotong bersama bawang-bawang,garam,kunyit dan lada sulah...perap lebih kurang setengah jam
-panaskan minyak
-campurkan tepung kedalam mangkuk sotong dan gaul
-goreng ngan api sederhana ( hati-hati...kalau api kuat nanti meletup sotong2 tu )
-bila dah masak ...bleh la angkat dan hidangkan

Menu Hari Ini....

jamu mata...jamu mata....rajin ckit hari ni...sbb smalam masak cincai je balik dr ipoh...lgpun dah lega...habis preksa pagi td...alaaa...tak lama mana pun ibu menjawab...ckup 1/2 jam keluwau le...tunggu lama pun buat lagi pening...

Wah Seng...Ipoh Mali Tarak Sombong

semalam ibu ke ipoh...ngan geng cik kiah...( ibu...kak pidah...kak mizan ngan kak ina )..budak2 tinggal kat rumah.kami ke wah seng cari barang2 nak wat kuih raya..pegi naik lavina kak mizan...besar ckit..tengok la masing2 angkut kotak kluar kdai...nasib baik sampai time org keje..tak la tunggu lama....ingat nak ronda2 lg tapi tak larat la...smpat singgah greentown mall je pastu balik...tengok la barang2 ibu...ishhhh...cam tak caya je..tp bila difikirkan lebih baik buat sndri..beli mana nak ckup..ngan anak2 lagi..mak ngan mak mrtua lg...kengkawan...ishhhhh bebaloi buat sndri.....

Monday, August 24, 2009

Suatu Masa Dan Ketika

Ibu baru balik dari rumah mummy...hari ni bukak puasa kat sana..lgpun mummy br lps renovate rumah...bleh tengok...tok jah ngan mak lang satu family dah pegi awal2 pagi tadi...ibu kat waktu berbuka br sampai..tunggu ayah balik kerja...( ooppsss...ayah bukan cikgu lg...)seronok bukak puasa ramai2..plak tu ada gulai tempoyak ikan patin ( maklang bwk dr pahang )..ibu wat nasi briyani ngan kurma ayam...air kelapa..kuih...daddy beli...tok jah ngan maklang masak mcm2 ...daging burung unta masak paprik...ayam goreng...sup..syoknya makan sampai lupa nak tangkap gambar...dah nak balik br teringat...tupun si makndak br cakap...apa nak buat...takde bukti hr ni dlm sejarah

Sunday, August 23, 2009

Acar Buah

Balik Tarawih tadi trus buat...kalau buat esok mcmana nak rasa plak...resepi ibu dpt dr member sek...kak pidah...dah buat praktikal kat sek dah...kak pidah kata lulus...ni try buat sndri...rasa lbih kurang je...kira orait la tu...
Bahan-bahan
50 biji bawang merah
30 ulas bawang putih
3 inci halia - racik halus rendam dlm air cuka sekejap
2 1/2 cawan pes cili kering
2 sudu serbuk kari ikan
1/2 sudu teh halba direbus ngan 1/2 cawan air ( rebus dlm 5 minit )
Jeruk limau
aneka jeruk yg bersesuaian
kurma
garam dan gula

Cara-cara
-tumis cili kering hingga garing dan masukkan rempah kari
-bila dah naik minyak masukkan air halba dan masak lg hingga agak kering
-masukkan bawang merah,bawang putih ngan halia
-kacau agar tidak hangit lebih kurang 10 minit
-campur semua jeruk ngan kurma
-perasakan garam dan gulanya
-sentiasa kacau lebih kurang 10 minit lagi ( lebihpun takpa )
-bila rasa dah ok bleh la padamkan api
-tunggu btul2 sejuk baru simpan dalam bekas

Rendang Asam

Menu sahur jap tadi....ibu masak rendang asam ngan sambal bilis terung rembang...rendang asam ni buat bukak selera nak makan sahur...kalau tak kelat je rasa anak tekak ni....
Bahan-bahan
Ikan Masin @ Kering ( apa-apa jenis pun boleh...kali ni ibu guna ikan duri...)
sebiji bawang besar
5 ulas bawang putih
2 inci halia
10 biji cili api
1 sudu teh pes asam jawa
1 cawan air
garam dan gula

Cara-cara
-ikan dipotong-potong ikut suka sendiri dan digoreng garing
-bawang besar,bawang putih ngan halia dihiris
-tumis bahan2 yg dihiris hingga kekuningan...campurkan cili padi
-masukkan ikan masin tadi..kacau
-masukkan air serta asam jawa...biar mendidih
-perasakan dengan garam dan gula
-bleh la dihidangkan

Rasanya masam-masam ..masin ngan manis sikit...cili api tu nak bg rasa pedas sikit...bleh tukar ngan cili masak yg di potong2,

Sambal Bilis dan Terung Rembang

Ni resepi ulang tayang...so malas ibu nak tulis semula..sapa-sapa nak bleh cari kat senarai resepi tu ye...

Makaroni Sup Tulang

Alhamdulillah..dah lepas satu hari...tahun ni jugak dapat ibu menunaikan solat terawih...memandangkan aufa pun dah bleh sikit kawal diri sendiri..tapinya bebudak...nasihat mcmanapun tgh kita sembahyang la nak buat mcm2.Ni menu berbuka semalam...kakak suka sangat ngan makaroni ni....
Bahan-bahan Sup
1 kilo tulang ( lembu @ kerbau ) ...ibu campur sikit ngan dagingnya
sebungkus kecil rempah sup adabi
10 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
3 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
kulit kayu manis
satu sudu teh lada hitam - ditumbuk kasar
1 inci halia diketuk

Cara-cara
-rebus tulang bersama bunga lawang..buah pelaga..kulit kayu manis .. lada hitam dan halia hingga lemak-lemaknya lembut ( tulang takkan lembut...)
-hiris halus bawang merah dan bawang putih
-bancuh rempah sup ngan sedikit air
-tumis bawang tadi hingga kekuningan dan masukkan rempah sup tadi
-bila rempah dah garing tuangkan dalam periup sup tadi
-didihkan sekali lg dan tambahkan garam
-rasa dah ok bleh la tutupkan apinya

Bahan-bahan Lain
-makaroni direbus dan toskan
-bebola ikan
-kek ikan
-sawi celur
-daun sup & daun bawang

Saturday, August 22, 2009

Majlis Persaraan

Semalam berlangsungnya majlis persaraan Tn Hj Hanafi b. Mat ( Pengetua SMK Chenderiang )..jadi ayah mintak buatkan kek sempena majlis tu..sebab hari tu jugak birthday ustaz ( pggilan unt tn hj hanafi ) asalnya nak buat 3 tingkat tp ada salah teknik sikit ...jd dua je..yg satu tu buat mcm biasa je

Ramadhan Al-Mubarak

hayatilah kehadiran Ramadhan....hadirnya hanya sekali setahun..syukur..tahun ini sempat kita menempuhi..

Monday, August 17, 2009

Bulan Kemerdekaan

Antara aktiviti sempena Sambutan Bulan Kemerdekaan.Bendera ni buat masa hari Rabu minggu lepas...
Hasilnya.......Jalur Gemilang sepanjang 15 meter dengan cap tangan hampir 100 orang murid beserta guru-guru.

Tuesday, August 11, 2009

Kek Gula Hangus

Ibu buat kek ni untuk makan-makan kat sekolah esok..esokkan rabu..ada kokurikulum..balik lambat...blehla makan-makan masa tu...lgpun masa tu kantin dah tutup.
Resepi ambik kat myresepi dari widad...memang senang dan sedap.dah lama dah pakai resepi ni...cubala...

Bahan-bahan
1 cawan gula
1 cawan air panas
4 biji telur
1 cawan tepung gandum
2 sudu teh soda bikarbonate
1 cawan susu
2 sudu besar mentega

Cara-cara
-masak gula untuk dijadikan gula hangus
-bila semua gula mencair dan bertukar warna masukkan air panas ( hati-hati....) dan kacau hingga larut
-masukkan mentega kedalam air gula tadi dan sejukkan
-pukul telur hingga kembang dan pekat
-masukkan susu pekat ( ibu tambah esen vanilla sikit...) dan kacau sebati
-bila dah sebati masukkan tepung dan soda..( jgn lupa ayak dulu )...kacau sebati
-akhir sekali masukkan air gula yang dah disejukkan tadi.kacau rata
-masukkan kedalam loyang dan perap 3 hingga 4 jam...tapi ibu perap 2 jam je..tak larat nak tunggu...
-bakar pada suhu 160C - 180C selama lebih kurang satu jam.

Monday, August 10, 2009

Strawberi Coklat

Bizinya Ibu....Ogos ni bukanlah tak masak tp tak sempat nak upload...tu takde apa-apa yang baru..
Minggu lepas 3 hari ayah ke Cameron..mesyuarat.Petang Jumaat baru sampai...Ibu dah siap pesan belikan strawberi...lama rasa tak makan.Selain makan ngan gula ...Ibu buat gak manisan glamour siti nurhaliza ni...lgpun budak-budak ni..suka...kejap je dah licin.