Wednesday, November 25, 2009

SELAMAT HARI RAYA AIDIL ADHA

Buat semua yg selalu singgah kat blog ibu ni..ibu ucapkan selamat hari raya haji...maaf zahir dan batin.Raya kali ni Ibu balik Baling dengan durian separuh boot kereta...tak tau la nak bayang camana...jgn pening dah la...bapak mentua ibu yg pesan...maklum la kat Kinjang sekarang ni tengah belambak-lambak durian.Pagi-pagi esok ibu bertolak...ayah ambik cuti awal sehari...tp esok kena singgah JPN jap...kata cuti....
Ibu ni pun...walau cuti sekolah dah masuk hari ke 5...tp masih bizi...nak upload resepi pun tak sempat...tapi insya Allah lepas raya ni nak bg bizi dgn blog plak...okla...kita jumpa lg lepas raya...wassalam

Sunday, November 08, 2009

Nasi Lemak Dagang

hello...ni sarapan pagi tadi....masa masukkan n3 pasal nasi lemak ni baru teringat barang tak kemas lagi...esok ibu kena ke PLKN Sentosa ..terlibat ngan kem perpaduan peringkat kebangsaan ....maka tak jadi la nak buh resepi ..lain kali la ye...

Monday, November 02, 2009

Kuehteow Goreng Black Pepper

Ayah ke Cameron plak...minggu lepas ke Pangkor ..running test program..ari ni sampai rabukursuskan orang buat laman web..jd yg tinggal kat rumah ni makan ikut sempat je...balik dari ambik kakak kat sek agama tadi dia sebut nak makan kuehteow goreng...pada beli baik ibu wat sendiri...

Bahan-bahan
sebungkus kuehteow
1/2 cawan isi ayam
1/2 cawan fish ake yg dihiris halus
3 ulas bawang putih diketuk
1 cawan tauge
1 cawan daun kucai
3 sudu besar sos black pepper
2 sudu besar kicap pekat/mee
1 sudu kicap biasa
1/2 sudu besar pes cili
2 sudu besar sos cili
garam
sebiji telur
tauhu yg digoreng

Cara-cara
-tumis bawang puting hingga kekuningan...masukkan cili hingga naik bau
-masukkan isi ayam dan sedikit air...biar hingga masak
-masukkan sos black pepper..sos cili...kicap...garam....kacau rata
-jirus sekali lalu kuehteow dengan air dan masukkan kedalam kuali tadi...kaup balikkan
-masukkan tauge..kucai..fish cake...tauhu..kaup balikkan hingga rata
-pecahkan telur ( awas...basuh dulu kulit telur tu...) kacau agak telur masak dan padamkan api

Sedap makan panas-panas...habis licin ..budak-budak kat rumah ni punya penangan...

Nasi Tomato

Nasi tomato ni ibu masak hari sabtu tadi...baru ni berkesempatan masukkan n3.Tapi ibu ni masak main mudah je..janji sedap dimakan dan yg makan pun tak banyak komplen.

NASI TOMATO

Bahan-bahan
2 cawan beras basmati - cuci bersih dan rendam dalam 30 minit
5 ulas bawang merah *
3 ulas bawang putih *
4 biji tomato *
bahan-bahan bertanda * dikisar lumat
1 inci halia diketuk
4 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga
kulit kayu manis
1 sudu teh rempah sup
3 sudu besar planta margerin
3 cawan air
3 sudu besar sos cili
1/4 kiub pati ayam
garam
lobak merah yg dihiris memanjang

Cara-cara
-panaskan periuk
( ibu guna rice cooker je senang...panaskan periuk yg dalam tu dulu...dah masukkan beras letak balik dlm cooker dia ...tapi...orang kata periuk cepat rosak kalau wat camtu..ye kee...)
-masukkan margerin sampai dia mecair...tumis bahan kisar dan rempah sup hingga garing dan naik bau

-letakkan halia , bunga lawang, buah pelaga dan kulit kayu manis...masukkan juga sos tomato dan kiub pati ayam...kacau hingga agak garing..
-masukkan beras dan air...letakkan garam dan biar hingga beras jadi nasi
-bila nasi dah masak..masukkan lobak merah dan kacau..
-boleh la dihidangkan..

Ibu hidangkan ngan dalca kentang ... ayam masak merah dan acar timun ngan nenas...oopppss lupa plak..ibu kalau masak jenis-jenis nasi ni memang tak guna susu cair...memang dari dulu camtu..