Saturday, January 30, 2010

Apam Eno


dah lama mengintai apam eno ni...kat myresipi ada..pastu ada la dua tiga rumah yg ibu intai..bukan apa nak tengok ada perbezaan tak dr segi penyediaannya ( kira buat rujukan lah ni...)tak banyak bezanya...yg penting..tangan yg meniru ni....dah berjaya...senang dan mudah..

bahan-bahan
300 gm tepung beras ( ibu guna cap teratai..)
10 sudu besar gula
1 sudu besar yis
280 ml air
3 sudu kecil eno ( kaler biru...)
3 pewarna..( ibu guna dua ..itu je yg ada dlm gerobok...)

cara-cara
-bancuh semua bahan kecuali eno dan pewarna
-kacau hingga sebati
-biarkan semalaman...buat malam ...untuk makan breakfast pagi tadi
-panaskan kukusan...adunan dibahagi 3...masukkan warna dan kau rata
-masukkan satu sudu eno bg setiap bancuhan...habiskan satu bahagian dulu baru buat satu bahagian lain...masa nak buat tu baru masukkan eno...
-kukus lebih kurang 15 hingga 20 minit atau hingga masak.
-hidangkan dengan kelapa parut yg dicampur ngan sedikit garam.


tapi hairan gak....tengok dlm myresipi ..si zara klate wat..merekah je apam ni...yg ibu buat apasal tak merekah ye....takpelah ..janji sedap....aufa suka sangat ngan kuih ni...tp bila dia makan..habis berterabur kelapa tu....kuih je sedap..kelapa tak sedap katanya..

Thursday, January 28, 2010

Doa Makan oleh Aufa Awliya

video

sorry gambar ambik melintang...apapun jangan lupa baca doa sebelum makan...

Wednesday, January 27, 2010

Takziah Buat Sualiza

Semalam cerita pasal blog mak sedara..arini nak cerita lagi..pasal member alam maya ni....member sama-sama memblog...
Takziah dari ibu..atas perkara yg berlaku kat su...kat blog su takde ruang chatting...jadi ibu tulis la kat blog ibu ni...semoga su tabah dan redha...jaga kesihatan diri ye...insya Allah..ada hikmah yang Allah janjikan....

Tuesday, January 26, 2010

Blog Bik Mon

Ni blog mak sedara ibu...ada la ibu bg nota sikit-sikit...tolong mak sedara sendiri...tapi kan benda ni ( blog memblog ni lah..) kena ngadap selalu sementara nak pandai...ibu dulupun masa mula nak berblog..tengah dalam pantang si aufa...tp masa tu nak tido lmbat tak berani...abis pantang je..pulun buat...tido pun 1 ke 2 pagi..apapun janji hati puas..

Saturday, January 16, 2010

Roti Daging

Inilah jadinya bila waktu makan diawalkan....blum pkul 9 mlm ..masing-masing dah mengadu lapar....nasib masa tgh buat kuehteow kicap tadi dan jugalah masukkan barang dlm breadmaker...sebab dah agak akan berlaku kejadian seperti ini ( mmg selalu berlaku.....)
Bahan-bahan Doh
300gm tepung high protien
225ml air
20gm gula
20gm shortening
5gm yis kering
secubit garam
1 sudu teh bread improver
1 sudu teh bread softener

Cara-cara
-masukkan semua bahan ( bermula dari bahan cecair dulu ) kedlm breadmaker
-pilih setting 'basic doh' dan 'start'
-tunggu hingga mesin tu selesaikan kerjanya
-keluarkan dari mesin ( bm ibu sblum berhenti operasinya..dia siap tlong kluarkan angin pada doh tu...jd ibu tak yah nak tumbuk2 lagi...)
-sapu dulang ngan mentega...canaikan doh atas dulang..biar naik sekali ganda
-bila dah naik....cucuk-cucukkan ngan garfu sebelum dibakar
-bakar pada suhu 150C selama 25minit ( ikut oven masing-masing )
-bila separuh masak...kluar dari oven jap...sapu sos cili atas roti...tabur inti....pastu sambung bakar sampai masak..

Bahan-bahan Inti
3 keping daging burger
1 labu bawang besar
3 sudu besar sos cili
1 sudu kecil kicap pekat
sedikit lada sulah
sedikit oregano ( optional )
Cara-cara
-goreng daging burger separuh masak...sejukkan dan dihiris-hiris
-bawang besar didadu
-gaul semua bahan sekali hingga sos rata
-kalau nak letak sos lebih pun ok...ikut citarasa masing-masing
Habis satu dulang....isshhhh...esok nak sarapan apa ye?????
-

Kuehteow Kicap


Baru jap ni menghabiskan kuehteow kicap ni....menu senang je...tengahari tadi ibu tak masak...kami semua memenuhi jemputan kahwin kat mee rebus Tapah...jadi ini merangkap makan malam lah..cuma terawal skit...masak sos kicap ngan sos cili nya tu ibu takde sukat-sukat...ikut keperluan..jadi takdelah penyukatnya kat bahagian bahan-bahan tu....agak-agaklah ye...

Bahan-bahan Sos Kicap
bawang putih
halia
kicap pekat
kicap manis
sos tiram
sos cili
kiub pati ikan bilis ....sikit je
gula....kalau tak ada rasa manis
air

Cara-cara
-bawang putih dan halia dikisar
-panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga agak garing
-masukkan semua bahan dan air
-masak hingga pekat
-cuba rasa garam dan gulanya ...tambahlah apa yg patut...
dah siap...masaknya pun tak lama...jgn letak air banyak sangat nanti lambat plak nak pekat..


Selalunya makan kuehteow kicap ni ngan sup....bukan la sup yg rumit sangat...sup mudah je....tumis bawang putih sampai kekuningan...letak kiub ikan bilis sikit...taruk air banyak mana nak.....biar mendidih...letak fishcake...fish ball...dan yg seumpama dgnnya..rasakan garamnya...ibu suka letak lada putih sama....dah siap.Masa nak hidang kuehteow ni...letak sama taugeh yg dicelur...bawang goreng..daun sup ngan daun bawang....
untuk sos cilinya...ibu cuma tumis cili kering yg dikisar...bila dah naik minyaknya...masukkan sos cili...garam dan gula....letak air sikit...je...biar mendidih dan pekat...cuba la...senang sangat.....

Sunday, January 10, 2010

Choc Bun

Yes...dah siap...kak nor dah siap dah choc bun ni..tp tak la mcm triple choc bun kak nor tuh..double je la kut...apa2 layan resepi dulu...

bahan-bahan
400g tepung high protien + 2 sudu besar serbuk koko
6g garam
15g susu tepung (tak letak sbb dah buh milk choc)
4g bread improver
5g gluten ( ibu gantikan dgn 1 sk bread softener )
80g gula ( ibu jadikan 150gm )
11g instant yeast
60g telur = 1 biji telur gred A
190g air ( ibu gantikan ngan susu coklat )
30g mentega
30g shortening

cara-cara
-masukkan semua dalam breadmaker..pilih setting basic dough pastu 'on'kan dan tunggu sampai siap.
-bahagikan adunan ...ibu dapat 14 biji ....bulat-bulatkan
-letak dalam loyang @ dulang yg disapu ngan mentega....biar doh naik sekali ganda
-bakar dalam oven dengan suhu 150 C selama lebih kurang 25 minit...ikut oven masing-masing.
-5 minit lg nak time over...kluarkan kejap dr oven...sapu atas roti ngan butter dan tabur ngan choc rice...masuk balik dlm oven dan biar hingga masak.

mmg sedap....tp kalau nak lg sedap kena wat cam kak nor la...kat dalam buh ..kat luar pun buh coklat...tq kak nor atas resepi...resepi asal kata kak nor dr mamafami...

Apam Gula Hangus

Dah lama tak masuk n3 pasal masak...bukan la tak masak langsung tapi rasa cam takde semangat...tengah basuh pinggan teringat kat norman...nak tido teringat kat norman...tengah semak kerja murid pun teringatkan norman...semua nya walau tak sepanjang masa akan tetap sesekali ingatan akan kembali pada norman....tak tau la sampai bila akan reda...selalu ibu panjatkan doa agar kesedihan ini berlalu...biar yg tinggal hanya kenangan...kuatkan semangat hambamu ini...insya allah...
jadi hari ni ibu nak masukkan n3 pasal masak ni....resepi ni buat petang semalam untuk mak tok..makndak..pakndak ngan paksu budak-budak ni...saja diorang dtg...sambil tengok AFX 3522 kat kedai motor tuh...resepi ambik kat Myresipi hasil tangan hazz63...mintak halal ye hazz..
bahan-bahan
2 biji telur
1 cawan gula
1 cawan air
1/2 cawan minyak
2 sudu besar margerin
2 sudu besar susu pekat
1 sudu teh soda
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 sudu teh esen vanilla ( ni ibu tambah sendiri...)

cara-cara
-gula dibuat gula hangus dan campur ngan air ( hati-hati ketika tuangkan air....wapnya panas...)
-sejukkan air gula
-blender telur..susu..minyak dan margerin hingga gebu ( anggaran 3 minit )
-masukkan air gula tadi serta soda bikarbonat....blender lagi....
-masukkan tepung dan blender hingga sebati
-panaskan kukusan...sapu minyak pada acuan
-kukus selama 45 minit atau hingga masak...
( bg yg menggunakan acuan kecik..masa mengukus dikurangkan )

resepi yang mudahkan...lembut dan sedap...anak-anak suka sangat..diorang yg sapu licin...hai..budak-budak......

Friday, January 01, 2010

HAPPY BIRTHDAY MUMMY


Hari ni 1 hb...secara rasminya hari ni birthday mummy...tapi ikutkan desember aritu....apapun ibu ucapkan semoga mummy dilindungi Alllah dan diberkati kehidupannya...semoga berjaya selalu buat adik ibu sorang ni....insya Allah.Happy Birthday to you