Tuesday, May 31, 2011

AYAM PERCIK BUNGA RAYA

Minta maaf banyak2 kat orang sebelah menyebelah...arini asap banyak...ada orang bakar ayam...yum..yum..yum....satu taman berasap ...nasib ari mendung je...hari ni ibu buat ayam percik simple and sempoi je...buh nama bunga raya sebab arini taman bunga raya berbau la asap ayam nih...jom layan resepi...
Bahan-bahan
Seekor ayam dipotong 4
1 cawan santan pekat
air secukupnya
10 tangkai cili kering
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
2 batang serai
1 biji buah keras
asam keping
garam dan gula

Cara-cara
-Kisar semua bahan kecuali ayam dan asam keping
-tumis bahan kisar hingga naik minyak
-masukkan air secukupnya dan santan
-masukkan ayam dan asam keping
-masak hingga ayam separuh masak
-perasakan dengan gula dan garam ( kurangkan garam sbb bila kuah tu pekat garam akan lebih terasa )
-keluarkan ayam dan bakar dengan api sederhana
-kuah ayam tadi terus didihkan dengan api sederhana sehingga menjadi pekat
-sambil membakar ayam bolehlah direnjis kuah tersebut keatas ayam.
-bila ayam sedang elok masaknya boleh diangkat dan dihidangkan bersama kuah percik tadi.

Sekian....selamat mencuba

Monday, May 30, 2011

KEK BATIK SEMPOI

Nak kabo ( kata org perak ) le kat kengkawan semua...buat blog ni memang satu kegilaan...tak caya...tengok ibu ni la contohnya...dari semalam sampai arini assgment baru tambah 1 perenggan je...tapi meng update blog...kemain lagi...bior lah ye...janji hati senang....
arini ibu balik sungkai...kebetulan anak sedara dari pahang ada....saje nak bermanja sikit...eratkan silaturrahim.Makanya buatlah kek batik versi campak2 ni nak dijadikan buah tangan...nasib menjadi...jom layannnnnn

Bahan-bahan
sebungkus biskut marie ( tak cukup ... ibu tambah lagi ngan 1/2 bungkus wholemeal )
1 tin susu pekat
250gm butter
1/2 cawan serbuk koko
kismis dan kekacang ( optional ye )

Cara-cara
-dalam kuali besar ( besar sikit je...kalau besar btul bukan kuali dah tu...kawah namanya ) cairkan mentega
-masukkan serbuk koko dan kacau hingga sebati baru masukkan susu pekat
-perlahankan api dan biar adunan meluap
-masukkan biskut yang dipatah-patah dan kacau rata
-campurkan kismis dan kekacang...gaul rata lagi
-tekan biar padat kedalam acuan
-biar sejuk baru potong

Ibu lebih suka masukkan dalam peti sejuk sekejap dan baru potong....tapi resepi ni walau tak letak dalam peti sejuk..coklatnya takkan meleleh punya....

JOM MAKAN PAI

Salam semua....ni nak cerita sikit pasal pai ni...sebelum tu jemput makan ye....Al kisahnya pai ni ibu buat untuk minum petang semalam.....
Bagi yang nak tahu rahsianya.....kulit pai tu ibu guna plain paratha jenama kawan...tinggal cut and paste je...tengokla kat bawah ni...senang je memasaknya sebab ibu guna pai maker....skali masak dapat 4 ketul.

untuk inti kita bleh reka nak inti apa ikut citara kitalah...kali ni ibu guna inti sardin campur kentang dan lobak merah....tengok la pie maker ibu niiiii.....


TQ wat adik ibu kerana hadiahkan ibu pie maker ni.....mudahkan kerja dan senang sangat....

Sunday, May 29, 2011

PALING LAMA.....


Salam Semua.....Salam Sayang..Salam Rindu...Salam Perantauan...Salam 1Malaysia....Salam Perak Aman Jaya.....Fuihhhhh dah masuk politik la plak ye....Harapan ibu kepada kengkawan blogger ibu...semuanya berada dalam keadaan sihat dan sejahtera.
Ibu rasa semenjak berblogging ni...inilah masa terrrrrrlama ibu tinggalkan sementara blog ibu nih...mungkin ini disebabkan suasana baru ibu yg bergelar student tua ni agak menekan emosi...
sampai semuanya jadi 'berantakan'...yang pastinya memang teramat mencabar melakukan banyak kerja dalam usia yang 'matang' ni....surirumah....ibu...guru....belajar.....semuanya dilakukan serentak....huissshhhh rasa nak pitam pun ada...
tapiiiii ayah asyik bagi semangat je sruh on balik menulis blog nih....aisey...dah ada orang bagi semangat...maka ibu terimalah saranan ayah tu....
Oleh kerana dah berstatus student ni...ibu nak masukkan jugaklah nanti n3 pasal benda2 yg ibu baru belajar tu.....
JUMPA LAGIIIII.....