Sunday, July 31, 2011

JOM KITA RAIKAN RAMADHAN ....SELAMAT BERPUASA

Insya Allah jika dipanjangkan umur..malam ini mungkin akan jadi malam pertama kita umat Islam di Malaysia mengerjakan solat terawih bagi tahun ini...mudah-mudahan ye...jika tidak pun yang pastikan kita akan berpuasa juga sehari dua ni....mudah mudahan Ramadhan kali ini akan membawa seribu rahmat dan kebaikan kepada kita semua....

Niat Berpuasa :

Niat Berbuka Puasa :



Syarat Wajib Puasa :




Syarat Sah Puasa :




SELAMAT BERPUASA ........




( untuk gambar kredit buat profhariz.com dan ibadah_ting2.blogspot )

LEMAK CILI API UDANG DENGAN KACANG KELO

Kacang kelo ???? entahlah ye...mungkin itu nama rasmi bagi kacang ni...tapi ibu biasa duk sebut kacang remunggai...dari kecik lagi dah biasa makan.Pagi semalam ke pasar tengok banyak sangat kacang remunggai ni jadi sambarla 10 batang.Teringat kat arwah bapak...memang suka sangat ngan kacang remunggai ni wat masak kari.Tapi semalam ibu buat masak lemak cili api campur udang...


bahan-bahan
10 batang kacang remunggai- dikikis kulit hijau nya dan dikerat-kerat
15 ekor udang sederhana besar
15 biji cili api
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
sebatang serai
2 helai daun limau purut
1 cawan santan pekat
2 cawan air
asam keping
serbuk kunyit
garam

Cara-cara
-tumbuk lumat cili api..bawang merah..bawang putih beserta garam dan kunyit.
-serai di ketuk-ketuk
-tumis bahan yang ditumbuk lumat beserta serai hingga naik minyak
-masukkan air dan juga kacang remunggai...biar mendidih dan kacang separuh lembut
-masukkan udang..pati santan..daun limau purut dan asam keping
-masak hingga kuah pekat..pastikan api sederhana untuk mengelakkan pecah santan
-perasakan dengan garam

boleh lah dihidangkan...lagi sedap jika ada ikan tenggiri masin...fuhhhh selera

Friday, July 29, 2011

MARBLE BREAD

Salam semua.....sehari dua ni rasa lapang sikit...mungkin nak dekat ngan ramadhan kot.....ari ni plak ibu cuti...bkan ibu je...satu sekolah cuti sebab petang semalam kami buat aktiviti MAJLIS SAMBUTAN HARI SEMANGAT BUAH. jadi ari ni adala rajin sikit...lagipun dah lama tak meroti nih...

nak mencuba resepi yang lain dari yang biasa ibu buat...ternampaklah hasil air tangan onigiri dari myresipi....nampak sedap je dan ringkas...maksudnya senang nak sediakan...jom kita tengok resepinya...



Bahan-bahan

200g tepung roti

50g tepung gandum ( ibu abaikan tepung gandum jd ibu tambahkan lg 50g tepung roti )

140ml susu segar

2 sudu besar gula ( ibu tambah lagi sesudu )

1 sudu besar mentega

secubit garam

1 sudu teh yis

1 sudu teh bread improver + 1 sudu teh bread softener ( optional ye )

1 sudu besar serbuk koko yg dibancuh dengan sedikit air ( ibu gantikan dengan choc emulco )


Cara-cara

-masukkan semua bahan dalam bm , pilih setting doh dan biar bm tu buat keje dia sampai selesai

-setelah selesai keje si bm tu...keluarkan doh dan bahagi kpd 2 bahagian...satu bahagian dibiarkan kosong dan satu bahagian lagi dicampur dengan choc emulco...uli hingga rata

-kmudian campurkan dengan bahagian satu lagi dan uli bagi doh tersebut bercampur tetapi jgn sampai sebati

-letak dlm loyang dan biar doh naik sekali ganda

-bakar dengan suhu 150C selama 20 hingga 25 minit


sebenarnya onigiri punyai step tersendiri untuk me'marble'kan roti ni...tapi tuan punya diri ni nak try sendiri punya skil so ni la jadinya.....

Monday, July 18, 2011

AYAM MASAK KICAP

Alhamdulillah....pada 10 Julai lepas ibu selesai menduduki exam untuk semester 1. Doa dan harapan ibu mudah mudahan ibu lulus......harap lulus je...sbb bkan baca buku sangat pun...tak sempat la...banyak kerja lain yg perlu diselesaikan dahulu...biarlah..barang yang lepas jangan dikenang...sudah jadi sejarah.....hari ni meh kita layan resepi ayam masak kicap istimewa ni...baunya pun harum....


Bahan-bahan
1 ekor ayam - potong ikut kreativiti dan goreng separuh masak
1 labu bawang besar
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2 inci halia
2 hiris lengkuas
3 batang serai
sebiji buah keras
* bahan diatas dikisar lumat
bunga lawang dan buah pelaga
2 sudu besar pes cili
3 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar kicap cair
2 sudu besar sos cili
garam dan gula
sedikit air

Cara-cara
-tumis bahan kisar bersekali dengan bunga lawang dan buah pelaga hingga kekuningan dan naik baunya.
-masukkan pes cili dan tumis lagi hingga pecah minyak
-masukkan kicap sos cili dan sedikit air....kacau sebati dan masukkan ayam
-perasakan dengan garam dan gula...kemudian biarkan hingga kuah pekat
-akhir sekali jika suka boleh masukkan cili hijau potong untuk sedikit rasa pedas.