Tuesday, February 21, 2012

TART BUAH

Alhamdulillah...berjaya gak buat tart buah untuk dihidangkan buat tetamu istimewa aritu.... sementelah pulak tart shell ada lebih..jadi senang keje lah jawabnya...untuk krim pastry tu ibu ambik resepi CMG yg femes tu.....cuma krim ibu tak brape lemak..kurang susu ngan telur kut...tapi abissssss....

kat sini ibu tempek resepi krim pastry jer la ye...

bahan-bahan
300 ml susu segar - panaskan hingga suam
3 biji kuning telur
50 gm gula halus
20 gm tepung gandum
20 gm tepung jagung
1 sudu teh esen vanilla
2 sudu besar mentega

cara-cara
-kacau kuning telur, gula , tepung gandum dan tepung jagung hingga sebati
-perlahan-lahan masukkan susu suam sikit-sikit hingga sebati dan sekata semua bahan
-tenggek atas air yang mendidih...teruskan kacau hingga adunan menjadi pekat dan licin
-tutupkan api..masukkan esen vanilla dan marjerin..kacau rata
-biarkan sejuk didalam bekas bertutup
-bila dah sejuk blehlah dipaipkan kedalam tart shell dan hias dengan buah-buah yg digemari..

ERRMMMMMM........

errmmmmmmm...nak kata apa lagi kalau dah nampak benda ni.....sedap jer la.....sebenarnya buatkan kek ni sbb ada tetamu datang ari sabtu tadi...tetamu jauhhhhhh...dari sarawak nun...
sebenarnya tetamu tu kawan baik ibu ngan ayah..kami kenal dah lama ..dah berbelas tahun...cuma jarang jumpa sbb dia posting sarawak...
Alhamdulillah..minggu lepas dapat bertukar ditempat asal mereka ....

kek ni kek yg paling glamer ibu pernah buat...memang habis punya bila buat..tengok la si adik punya menyuap......
untuk resepi bleh cari kat n3 yg lepas2 yer..kek coklat kukus...