Monday, February 25, 2013

HOME MADE APAM BALIK

very..very ..very tired today...probably because I had a camping program under PBB Unit for three days ago... dah tua-tua bangka ni pun orang duk panggil pegi jd urusetia..pegi je lah ye... 
 
 
you alls tau tak I buat keje apa masa camping tu....I bahagian laporan, buletin dan dokumentasi... 5 tahun lepas..I sendri yg ambik gambar unt laporan dan buletin...tp sejak 2 tahun kebelakangan ni I mintak wujudkan satu lg bahagian...fotografi... sejak badan dah membesar ni tak larat I nak panjat-panjat bukit lagi dah... nak terkejar sana sini usung kamera...
Balik meeting petang td sempat gak buat apam balik...hubby suka sangat benda ni...tapi I tak sempat nak snap gambar...guna gambar lama la..( copy from my fb )..
seperti biasa I like simple and easy recipes..campak campak...godek godek sikit...masak sekejap..dan dah bleh ngap...( mana ada masa nak lama-lama kat dapur...balik pun lambat )
 

 
1 cwn tpg naik sndri
2 sudu besar gula
3/4 cwn fresh milk
1 sudu teh esen vanilla
1 biji telur
1/4 sudu teh soda bikarbonate
1/2 sudu teh baking powder
1 sudu besar mentega cair
-blender semua bahan sampai gula hancur
-perap dlm 15 min -dadar atas kuali non stick ikut ketebalan yg diingini ..guna api yg amat la perlahannya
-bila dah nampakn adunan berlubang lubang tabur la gula..jagung..ngan kacang
 bleh buh bnda lain yg kita suka cam choc chip ngan choc rise
-sblum lipat...campak ckit mentega atas adunan
-lipat dan angkat dr kuali


dah siap....jom makan..

 
ni laaa org kuat buletin & laporan unit koko PPD Btg Pdg...tapi we all dalam proses nak pencen...dah tiga tahun mintak tp duk tak lulus lulus lagi...we all dah tua dah..cari le yg muda belia skit..
tahun ni hari guru peringkat negeri , Btg Pdg jd tuan rumah...dengar dengarnya org tua dua org ni kna bertugas....hiiiiiiii mintak mintak tak jadi laaaa


Saturday, February 23, 2013

TUN MUSTAPHA TOWER

pheeeewwwwwiiitttt......stop..stop..stop... aiseyyy...sila abaikan awek sabah tu ye....I nak tunjuk kat you alls bangunan kat belakang tu....ermmmm lebih kurang KOMTAR kat penang...tp ada uniknya....kalau dilihat dibahgian bawah bangunan ( tak nampak...dilindung dek ane kat belakang tu.....dah la I snap sekeping je ..grrrr...grrr ) seolah-olah mcm pokok yg dikapak-kapak kan kelilingnya...menanti untuk ditumbangkan je....kat bawah ni I letak ckit info pasal bangunan yg jadi salahsatu mercu tanda sabah ni...
 

Menara Tun Mustapha yang terletak di Kota Kinabalu, Sabah merupakan antara 4 bangunan di dunia yang menggunakan teknologi "bangunan tergantung". Menara yang disiapkan pada tahun 1976 ini dinamakan bersempena Ketua Menteri Sabah ketiga, Tun Datu Mustapha Datu Harun.
Menara setinggi 30 tingkat ini menempatkan beberapa jabatan kerajaan negeri serta menempatkan ibu pejabat Yayasan Sabah. Akan tetapi, tarikan utama menara ini adalah restoran berputar "Atmosphere" di tingkat 18 yang merupakan satu-satunya restoran berputar di pulau Borneo. Menara Tun Mustapha senang dilihat jika anda berkereta ke utara Kota Kinabalu. ( I copy dari wikipedia je...hi hi hi )


SEMPOI BREAKFAST....

wow...wow...wow...  sempoi betul..but this is accomplished by your mother's...sorry my child...korang makan je la ye...ibu nak pegi champing ye....malam tadi I balik jam 1 pagi...ikutkan I tak boleh balik...tapi mengenangkan baju pun tak bawak...and yang penting my hubby baru balik dari meeting di putrajaya...kena la sambutkan...udah la kena tinggal banyak hari masa I pegi Sabah aritu...
tapi I tak sempat la nak prepare something special...semuanya yang segera...janji diaorang boleh makan...


 Makanlah wahai suami dan anak-anakku...murtabak megi...chicken fingers ngan sos je...ayor buat sendirila....


Fizahhhhh.... Atieeeee....ngan Kak Rosss...you alls teringin ke murtabak megi ni...senang sangat...tak yah beresepi la ye.....

Saturday, February 16, 2013

TALAPIA SABAH

Last night I and my kengkawan dibawa menikmati dinner kat KG NELAYAN seafood restaurant...memg ok la...sambil mkan we all disajikan ngan persembahan kebudayaan... Pastu siap penonton boleh joined the dancer group..lepas makan..saje je jnjalan tengok akuarium ikan yg nak dipilih oleh customer...tertengok la si talapia merah ni....omak aiii..mesti jeles punya talapia talapia kat tapah tu...talapia sini rm7 for 100gm..so kalau 1kg...you all darab la sndiri...
Kat tapah tu paling mahal pun dlm 15 hengget je for 1 kg..tu pun I dah kata mahal...eeee ngeri..but walaupun mahal we all tak la mkn talapia mlm td...heiii datang jauh jauh takkan nak makan talapia...btul tak ..

Friday, February 15, 2013

SABAH..HERE I COME.

Alhamdulillah..flight yg bawak rombongan Ahli Gabungan Majlis Belia Tapah telah selamat landing kat Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu jam 9.45 pagi ...huh 2 jam 30 minit...lama btul I rasa duk diudara tu... Almaklum la..ni I punya 1st time naik aeroplane... Dengar dek orang lain buat di ketawakan aje... Dah tua tua baru nak merasa...hi hi hi
Anyway..I akan berada di sekitar KK ni hingga hari Ahad malam... Banyak hari gak tu...hi hi hi..jom jenjalan...

Thursday, February 14, 2013

MELTY HERSHEY'S AGAIN

 I've made it twice in the last 24 hours...huyoooo...pagi semalam breakfast ngan MH ini...this morning buat lagi..sebab anak-anak duk sebut yang semalam tak berapa nak kenyang makan..ishhhh benda ni bukannya nasi nak oiii...mana nak kenyang....arini yours mum made it...I buh dalam bekas kecik ni...senang...pas makan tak yah teruk teruk nak basuh...letak je dalam tong sampah..lagipun for next 3 days to come...you all berdua kena duk ngan ayah je...ibu nak terbang ke Sabah...meetinggggg...so since your ayah tak sempat and lambat nak sediakan makanan ...you all ngap dulu this dessert ok... pastu tak yah nak letak menimbun dalam singki tak berbasuh...buang jer.. takde la balik meeting nanti I pusing kepala tengok benda benda dalam singki yang bertimbun...heeeeee
 
 
kali ni I buh filling mangga ( sorry...gambar dari dalam peti ais je )..dan I used cream cheese..sebab whipping cream dan habis...rasa memang tak sama la...tapi masing masing ada kelainan.... nyum nyum nyum... 

Wednesday, February 13, 2013

WE ARE ASASIAN...

SMK AGAMA SULTAN AZLAN SHAH aka SMKASAS ...CLUSTER SCHOOL OF EXCELLENCE...huyoooo dah setahun lebih ulang alik...hantar ambik Gen 29...tak perasan I ngan benda ni...sambil-sambil beratur tadi sempat la I snap pic ni.. Fuh...hebat tu...hopefully my daugther akan terdidik dengan kesiapsiagaan sekolah terhadap anugerah yang diterima...ha ha ha..bangga gak I....sekolah I yang dulu...dah jadi sekolah kluster..dalam 3 bidang plak tu..English..Arabic ngan Islamic Art...
 
fewwwwiiitttt...
 
 
we are ASASIAN...we proud to be ASASIAN....Generasi Ke 29 dan Generasi Ke 5...
Mudah mudahan SMKASAS akan terus maju melahirkan insan kamil...

MY OWN MELTY HERSHEY'S

 
Subuh subuh alam lagi I dah buat benda sedap ni.... ni semua penangan pot luck kat my mum's house aritu la...lagipun whipping cream yg I wat crepe tu ada lagi....cari-cari...godek-godek...bawak kluar apa stok yang ada...haaaa ambik kau..pepagi dah melantak benda ni...but I agree with many blogger's yg dah buat melty hershey's ni...we can put everything that we have...dessert ni tak tertakhluk kepada sesuatu yg khas...ko main campak jer...kalo campak benda sedap...bertambah2 la sedapnya...
tapi kalau yuo alls nak cara-cara terperinci..step by step.... bleh pegi jengok-jengok..intai-intai blog cik adik manis ni....kompem you alls bleh buat punya...

Monday, February 11, 2013

CREPE....

 
 What else can be said bila menengokkan tajuk kat atas tu....ha ha ha...org sekarang dah mula demam lain I baru terkial-kial nak buat...orang lain dah kebah dah demam CREPE ni..I plak baru nak mula demam... ni pun sebab anak dara I yang beria sangat nak makan... nak buatnya tak lah sesusah mana...but time to make it memang susah nak cari ...hi hi hi
   But I make Blueberry Crepe...not the Durian Crepe...since I dah bertambah dewasa ni  ..agak allergic plak ngan durian..bau jer buat I pening... silap haribulan bleh migrain...ha ha ha yg lawaknya tempoyak I tetap mcm dulu bleh melantaknya...tak plak bleh migrain makan tempoyak...heran btul...
 
tu haaaa...nak meleleh blueberry filling tu... I use the recipe from many source that I found at google..ada yg 2 jenis tepung..3 jenis..5 jenis...dan ada plak yg 7 jenis...oleh kerana I ni species rajin yang suam suam kuku...makanya I pilih yang tepungnya tak banyak and tak sikit...
 
 
Bahan-bahan
3 sudu besar tepung hong kong
4 sudu besar tepung kastard
4 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar tepung ubi kayu
3 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu besar gula halus
1/4 sudu teh garam
250 ml susu segar
1 sudu besar mentega cair
 
Cara-cara
-Blender semua bahan sampai sebati...tapis dan rehatkan selama 20 minit
-lenggang adunan senipis mungkin
-buat hingga habis
 
 
pastu letakkan whipping cream dan blueberry filling..lipat kemas dan sejukkan dahulu dalam peti sejuk sebelum dimakan....

Sunday, February 10, 2013

A CUP OF COFFEE

We dont have any heavy meal for tonight... Just a cup of coffee..i made it two.. Me n my hubby...bebudak nak minum kopi ? Huh..tak yah offer la... Mmg tak disentuhnya..
During the day, we are at my mum house... Saja lepak-lepak...talking - talking ngan my siblings.. Eating-eating ..added more and more and more calories... Mana taknya..I bwak fruit tart ( but not my hand made it...tempah je ).. Yg duk Sg Buluh bwak Choc Indulgance ( pun bkn dia yg buatnya... )..yg duk Tg Malim lg dasyat..she brought us Melty Hersheys ngan Cheese Cake..ooooolala..memang bertambun2 la our callories...tambah plak pekena ikan patin masak tempoyak dari pahang...huh.. Cannot tell how its feel...
Itu yg malam ni masing masing perut dah buntat..just take some biscuits and coffee...but for the moment that we have today..no one remembered to snap some picture .... Tu yg I just put the picture of my great coffee...ha ha ha

DULU SUPER KINTA....SEKARANG...UTC


Nak cerita sikit pasal bangunan ni..25 tahun dulu..sinilah tempat I outing ngan kengkawan...naik bas dekat 1 hour br smpai...pastu dari stesen bas Perak Roadways tu menapak lbih 15 minit baru sampai sini...kat bangunan ni masa tu ada shopping complex..Super Kinta..kat bawah dia ada pasar...tak la lawa sgt tmpatnya..tp at that time...tempat ni la pling glamer skali...
Tahun lpas super kinta ditutup ngan rasminya..dah takde org nak pegi mungkin...beralih tahun demi tahun..makin banyak tmpat2 mcm tu yg lbih selesa...dan smalam masa tunggu en hubby ke plaza seberang jln..baru terperasan..super kinta dah di takeover..jd UTC..apakebendanya..wallahua'lam...sama cam RTC kut...hi hi hi

Saturday, February 09, 2013

HAPPY CHINESE NEW YEAR

Kepada semua kengkawan yg menyambut chinese new year..
Semoga bergembira di hari raya..terima kasih kepada yg sudi beri limau...terutama jiran sobolah den ni ha..sekotak lagi...
Di petang raya ni..yg terlibat tongah makan bosar...den ngan family..makan cucur ikan bilis je...hi hi hi

NASI GORENG SARDIN

Lamakan I tak update blog I ni..dan kali ni entah lama yg ke berapa kali nya pun..dah tak trbilang..he he he
Anyway ..today bukan nak tayang resepi sbnarnya..sbb kalau ditengokkan tajuknya tu..smua org boleh buat..hatta bdak standard 1 ( eh...ada ke ? )
Tapi ada sesuatu yg prlu dikenang disebaliknya...nasi goreng ni rakan sekerja I yg bg resepinya...masa tu I kat Kinjang...dia tu seorg yg baik..tp mngidap kncing manis...last tuesday.. Dia pergi mengadap Ilahi..so so so sedih...I teringat that evening I ngadap dia yg tengah nazak.... I panggil nama dia.. pegang tangan dia...masa tu I hope she can feel it.. And I tak sangka dia akan pergi....Al Fatihah buat sahabatku Faridatul Akmam...moga rohmu dicucuri rahmat