Thursday, April 25, 2013

Sunday, April 21, 2013

CUCUR AYAM

This morning banyak agenda yg I kna attend..
Patut patut I kna gak ada SU SULIT ni..takut banyak yg I lupa...dan banyak yg I tertinggal
..since today I nak kna hntar kakak balik dan
on the way tu hanya ditemani adik adik dia...
Sbb hubby esok br balik..jdd I kna hntar dia awal ckit dr biasa la..
bila awal..semua benda kena diawalkan..masak untuk lunch..
baking the caramel cake for tomorrow..
Basuh kain...hu hu hu...time ni la rasa I patut ada bibik kan..
Nasib baik hari ni anak dara I tu nak practice buat cucur
 untuk prtndgn masak dia kat sekolah minggu depan...
selamat I ..tak yah buat breakfast...
I biar je dia buat sendri..alahai si kakak ni...nak hiris ayam pun berejam rejam....
sambil dia buat cucur tu..I prepare la tuk caramel cake tu...
 
 

siap dah cucur ayam anak dara I Ni...bleh tahan gak rasa dia...you alls nak resepi ke...
 
Bahan-bahan nya : 3 cawan tepung.. 1 cawan hirisan isi ayam..
2 labu bawang besar dihiris nipis...1/2 cawan daun sup dihiris...
sebiji telur ...,garam...dan sedikit air
kacau semua bahan hingga sebati...
pastu goreng lah sampai kekuningan... 
 
senang je....

Saturday, April 20, 2013

KEK KARAMEL COKLAT KUKUS

Taraaaaa..... dah masak dah cake I.
tapi caramel tu ada sikit lubang-lubang..I think ter over cook but still rasa caramel la
tak la pulak dia hangit..he he he
 
 
 
 resepi I ambik kat blog cahaya cintaKu.
memang sedap..dan yang penting sejukkan dulu..
 
 
Jom tengok resepi...
 
Step 1: 2 sudu besar gula tabor dalam Loyang dan panaskan.
biar gula cair dan keperangan. pastikan gula rata disetiap sudut
Loyang ( kalau nak manis tambah sukatan gula tu )
Biarkan sejuk.
Step 2: 1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat
1 sudu the esen vanilla
3 biji kuning telur
2 biji telur
whisk semua bahan sekejap.Tapiskan kedalam
Loyang yang adan gula hangus tadi.kukus 1/2 jam.
 
Bahan A:
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan gula
1 cawan minyak masak
satukan bahan dalam periuk.masak dengan api perlahan.
kacau hingga bahan sebati dan padamkan api.
Bahan B:
3/4 cawan tepung gandum
1 sudu the soda bicarbonate
1 sudu the baking powder
* ayak semua bahan
Bahan C:
4 biji telur...whisk kan sekejap
Step 3: satukan Bahan A, Bahan B dan Bahan C berselang seli.
Gaul sebati .
Tuang atas adunan caramel yang telah masak.
kukus 1 jam hingga 1 jam 15 minit dengan api sederhana.
 
 
 
sejukkan kek dahulu baru diterbalikkan pastu baru la simpan dalam peti ais.
 
pagi tadi we all anak beranak breakfast dengan benda ni je.
pastu dah nak jadi rezeki ..
mak tok, tok lang ngan acu conget laaaa
sebab we all dah janji nak pegi sama-sama kenduri kawen kat meru raya.
 
balik dari meru raya....
mak tok siap tapau lagi.....alamakkkkkk
Nampak gayanya I had to made it again....
psssss sebab dah janji ngan atie..

Friday, April 19, 2013

OUR SUPPER TONIGHT

Fuhhh ..nampak yummy kan cupcake I tu...hi hi hi.. Actually I bkan nak buat cupcake tau..I tengah kukus caramel choc cake... Tp masa I tuang adunan tu..rasa mcm takut melimpah plak kalo ltak smua...so you all boleh agak la kan...cupcake I tu asal usulnya dari mana...dannnn yg berdebarnya..cupcake tu dah licin ( sbb dpt 7 small cup je ) tp caramel cake I belum cukup time masaknya...huuuu lamanya nak tunggu..

OHHH NASI GORENG...

lama tul tak makan nasi goreng...since I ada meal planner ni la... Tapinya my weigt tak la turun laju sgt..sbb hanya mgharap pada planner je.. Last year I berbasikal sama tu yg bleh turun sampai 13 kg.. But for this 3 days..my planner gi meeting...I think I nak buat buat lupa psal my lost weight program... Hi hi hi...Jom..Makan nasi goreng sardin I ni ha...

Thursday, April 04, 2013

MEE KUAH

 I'm currently undergoing a weight loss program. By whom? ....
mesti you all syak I pegi London Weight Management kan....paling tidak pun Mayfair....
Huuuuuuu... I tak mampu you nak pegi situ...
satu set asas sessi penurunan tu mau makan 5 ribu...tu blum ada topup set...
eeeiiiii sayang duit weh ( sebenarnya bukan sayang...duitnya pun takde )
By now..I ada meal planner...
sape ke lagi...
My Darling le...
I feel he's probably look me bigger..bigger and more bigger...
tu yang dia beria sangat bawak I jumpa farmacist...
ha ha ha but I did not bother much because between 8 days ni...
I  have already lost 2.5 kilos
I like....
 
 
 Dalam duk plan my meal..
I tetap masak... bukan apa sebab ada permintaan..
kalau tak de sape yang mintak..
sorry I nak masak
 
   
Malam ni I cook very simple mee kuah...
tumis bawah putih...masuk cili paste...bila dah naik minyak I masukkan
udang dan sotong ngan air...
bila mendidih...masukkan sos cili...sos tiram ngan hirisan tomato..
semua tu I tak sukat tau...main agak agak je
masukkan mee...sawi dan pecahkan telur...
biar mendidih sekejap
api kasi perlahan aaaaa...
bila dah ok rasa kuah tu
bleh le angkat...
pastu tabor bawang goring...
jadi la..wat makan makan...tapi I bleh le balas mangkuk jiran sebelah
dengan mee kuah sempoi I ni...