Tuesday, September 24, 2013

ARE YOU MAMAK ?

 Fish head curry .... head fish curry...curry fish head... or else...
but the story is..
two days ago, ni lah our main dish when we had our lunch..
yang peliknya
two days before pun we all had curry jugak..
I always ask my hubby...my child..
all of you mamak ker..
every two days berturut makan curry..
ermmmmm....
I ingat mamak and the geng pun tak macam ni
betul tak...
 
 
layan gambar jer la yerrrrr 

Thursday, September 19, 2013

CHOC BREAD


I've found this recipe about 5 years ago.during I tengah gila gila menjengah 
Blog masakan orang antaranya CMG dari tiffinbiru...hana di jepun..
At that time I paling suka lepak lepak kat page
Myresipi...
Seingat I... CMG tiffinbiru ngan Hana Jepun pun I meet them
kat Myresepi..
There's many type from a lot of recipe we can found at myresipi page...
Kalau you alls tak percaya..try la jengah sekali myresipi..

Choc Bread yg baru kluar oven ni antara resepi yg I kutip kat situ...
Very very very easy...
Let's see the recipe..
 

Bahan-bahan:
Sebiji telur + air jdkan 225ml
100ml susu segar ( nak sedap buh yg perisa choc )
450gm tepung high protien
3 sudu teh serbuk koko 
1 1/2  sudu teh yis kering
25gm butter
100gm gula
Coklat emulco ( optional )
 
Cara-cara:
I guna breadmaker....so campak semua dlm tu and tekan button 'on'.
terpulang pada you all nak masak terus dlm bread maker or nak bake it dlm oven.
 
I letak raisin ckit kat bread choc ni...sebelum masukkan
dalam oven..makeup ckit ngan choc rice..
nak bagi choc rice tu melekat kat roti,
sapu freshmilk ckit...

Sunday, September 15, 2013

CHEESEKUT LEMPANG

 Fuh....tengok nama memang ganas..
ada plak yer dessert zaman siber ni nama ganas camtu..
nak makan pun takut...apa tidaknya
takut karang baru enter the mouth..
bertabur keluar plak sebab kena lempang...
nasib tak baik gigi pun berterabur keluar dari mulut..
eeeeeeee..... seram den..
 
 
asalnya geng wassap gegirl ASASIAN lah yang buh nama cheesekut lempang ni..
I pun sebenarnya masa google tu pun tak dapat dijejak nama sebenar dessert ni..
so I pun mengabadikan nama CHEESEKUT LEMPANG yg
I dapat dari group wassap I tu..
hu hu hu....
 
 
tapi  dessert ni I  tak sukat sukat yer..
Creamcheese tu I guna yg 500gm punya...masuk dalam mixer
pukul ngan gula dan susu pekat...
banyak mana ?
I main rasa-rasa jer.. kejap kejap I rasa...apa yang kurang I tambah
tapi I add about 10 to 20 ml freshmilk dalam adunan
creamcheese tu.. nak kasi lembik ( lembik aaaaaa bukan cair )
nanti senang nak sapu kat atas biskut .
 
I guna biskut marie munchys perasa coklat...
susun kan dalam bekas yang dilapik ngan plastik / aluminium foil / baking paper
tapi sbelum susun tu I rendam sekejaaaaaappppp jer dlm fresh milk yang disuamkan
lapiskan biskut dengan cream cheese
bahagian atas sekali adal lapisan cheese
I tabor choc rise ngan biskut yang dihancurkan
masukkan dalam fridge for 6 hours atau paling tidak
2 hours ...sempatlah dia sejuk
 
tapi ingat aaaaaaa.....
jangan banyak sangat makan tuuuu..
high colestrol cik oiii.

CARROT CAKE AND WEB CONFRENCE

Last Friday night, Kak Idah Kak Pidah datang rumah I...we all ada tutorial online lah kononnya...makanya makcik makcik mahasitua ni pakat pakat la nak wat sesame...sebab tak berapa nak pandai sangat berkenaan web conference ni..
lagi pun ni lah kali pertama since we all jadi student 'U' nak berweb conference...
dah masuk six sem dah..
for the session we all ada 2 hours ( itu yg pihak U bagi ) we all must start at 8.30 pm and end the session pada 10.30 pm
tapi nyaaaaaaa.....
apa pun tak bleh ( bukan tagline jambu ke ni.... )
mak cik-mak cik ni pakat on laptop 5 minit sblum mula the session...we all kena masuk myguru3 dulu pastu kena download Big Blue Button plak..
sambil sambil menunggu Big Blue Button tu finished di download..
I hidangkan mee rebus ngan carrot cake kat kekanda berdua tu..
 

you all nak try buat carrot cake tu tak...senang jer... masa I hidangkan diorang tu masih panas lagi, sebab baru kluar oven... esoknya baru I letak cream cheese..


 
berbalik pasal web conference tu...
sampai sudah we all tak bleh nak join the session...
jangan kata nak join...nak open the system pun asyik error jer..
haiyaaaaaa bagi manyak soooosaaaahhhh   oooooooo

Meh.. meh...meh.... kita buat kek..
lupakan masalah yang memang tak tahu bila nak selesai tu...

 
 
Bahan-bahan :
2 cawan tepung gandum
2 sudu teh baking powder ( I tak letak sebab dah guna self raising flour )
1 sudu teh soda bicarbonate
1 sudu teh garam
* ayak semua bahan di atas
4 biji telur
1 1/2 cawan minyak jagung
1 cawan gua
2 1/2 cawan carrot di parut ( perahkan sikit bagi keluar airnya )
1/2 cawan kelapa kering
 
Cara-cara :
- Telur, minyak dan gula dipukul guna whisk selama 5 minit
- masukkan bahan yang di ayak tadi
- kaup balikkan hingga sebati
- masukkan carrot dan kelapa kering
- gaul sebati
- sediakan Loyang dan panaskan oven
- bakar pada suhu 180 C dalam masa 50 minit hingga 1 jam



at last... web conference tak menjadi..
pakat pakat tulis resepi....
hu hu hu