Friday, September 12, 2008

Asam Pedas Ikan Patin

Ikan patin ni pada Ibu sedap kalau dibuat gulai tempoyak.Oleh kerana husband Ibu tak makan tempoyak malah tak bleh ada bau tempoyak maka Ibu buatlah asam pedas

Bahan-bahan
-Ikan Patin di potong-potong
-2 sudu besar cili giling
-sedikit belacan
-5 ulas bawang merah *
-2 ulas bawang putih *
-air asam jawa
-garam dan gula
-sedikit kunyit serbuk
-bunga kantan dan daun kesum
* bahan ditumbuk halus

Cara-cara
-Tumis bahan yang ditumbuk hingga kekuningan.
-masukkan cili giling dan kunyit serbuk.Tumis sehingga naik minyak.
-masukkan ikan, air asam jawa serta secawan air.Biar hingga mendidih.
-perasakan dengan garam dan gula.Letakkan bunga kantan dan daun kesum.
-Ibu masukkan timun sekali..biar mendidih selama 3 minit.
-boleh lah dihidangkan.

Ibu belajar buat asam pedas ni..masa duduk Johor dulu.Tq pada kengkawan di STM2 terutama Kak Pidah ngan Zimah.

No comments: