Sunday, November 24, 2013

AWAL NYA....

Created by Photo Grid. Android https://play.google.com/store/apps/details?id=com.roidapp.photogrid iPhone https://itunes.apple.com/us/app/photo-grid-collage-maker/id543577420?mt=8

Tuesday, November 19, 2013

MY FEELING..... LIKE MY OREO CHEESY LAYER

 
 
eh eh eh... not my baby ok..
just wanna tell others yang I happy untuk berblogging balik.
within one year... my rumah asyik bersawang jer...
upload one entry... pastu balik pada sleep mode..
ha ha ha..
entahlah...harap harap this time I boleh teruskan niat I untuk memeriahkan semula dunia blog ni.
tadi I jenguk rumah kak min salam dua benua...
dia dah bagi note nak rest for a while...syahdu plak I baca
mungkin ada kebenaran pada tulisan kak min..
sesekali kita akan kehilangan idea untuk menulis...moga kak min kembali meriah
di tahun hadapan ye..
 
today I want to show you my oreo cheesy layer..every times I saw the layer
on jihan FB page. Jihan Rashid is my junior when I was still at SMKASAS .
When I've being student of SMKASAS ?
a long long long time ago la....
 

Now gegirls..see... my yummy oreo cheesy layer.
the recipe ?
tak payah resepi la... I campak campak jer...
nak order ?
sila sila .. wassap ok

Tuesday, September 24, 2013

ARE YOU MAMAK ?

 Fish head curry .... head fish curry...curry fish head... or else...
but the story is..
two days ago, ni lah our main dish when we had our lunch..
yang peliknya
two days before pun we all had curry jugak..
I always ask my hubby...my child..
all of you mamak ker..
every two days berturut makan curry..
ermmmmm....
I ingat mamak and the geng pun tak macam ni
betul tak...
 
 
layan gambar jer la yerrrrr 

Thursday, September 19, 2013

CHOC BREAD


I've found this recipe about 5 years ago.during I tengah gila gila menjengah 
Blog masakan orang antaranya CMG dari tiffinbiru...hana di jepun..
At that time I paling suka lepak lepak kat page
Myresipi...
Seingat I... CMG tiffinbiru ngan Hana Jepun pun I meet them
kat Myresepi..
There's many type from a lot of recipe we can found at myresipi page...
Kalau you alls tak percaya..try la jengah sekali myresipi..

Choc Bread yg baru kluar oven ni antara resepi yg I kutip kat situ...
Very very very easy...
Let's see the recipe..
 

Bahan-bahan:
Sebiji telur + air jdkan 225ml
100ml susu segar ( nak sedap buh yg perisa choc )
450gm tepung high protien
3 sudu teh serbuk koko 
1 1/2  sudu teh yis kering
25gm butter
100gm gula
Coklat emulco ( optional )
 
Cara-cara:
I guna breadmaker....so campak semua dlm tu and tekan button 'on'.
terpulang pada you all nak masak terus dlm bread maker or nak bake it dlm oven.
 
I letak raisin ckit kat bread choc ni...sebelum masukkan
dalam oven..makeup ckit ngan choc rice..
nak bagi choc rice tu melekat kat roti,
sapu freshmilk ckit...

Sunday, September 15, 2013

CHEESEKUT LEMPANG

 Fuh....tengok nama memang ganas..
ada plak yer dessert zaman siber ni nama ganas camtu..
nak makan pun takut...apa tidaknya
takut karang baru enter the mouth..
bertabur keluar plak sebab kena lempang...
nasib tak baik gigi pun berterabur keluar dari mulut..
eeeeeeee..... seram den..
 
 
asalnya geng wassap gegirl ASASIAN lah yang buh nama cheesekut lempang ni..
I pun sebenarnya masa google tu pun tak dapat dijejak nama sebenar dessert ni..
so I pun mengabadikan nama CHEESEKUT LEMPANG yg
I dapat dari group wassap I tu..
hu hu hu....
 
 
tapi  dessert ni I  tak sukat sukat yer..
Creamcheese tu I guna yg 500gm punya...masuk dalam mixer
pukul ngan gula dan susu pekat...
banyak mana ?
I main rasa-rasa jer.. kejap kejap I rasa...apa yang kurang I tambah
tapi I add about 10 to 20 ml freshmilk dalam adunan
creamcheese tu.. nak kasi lembik ( lembik aaaaaa bukan cair )
nanti senang nak sapu kat atas biskut .
 
I guna biskut marie munchys perasa coklat...
susun kan dalam bekas yang dilapik ngan plastik / aluminium foil / baking paper
tapi sbelum susun tu I rendam sekejaaaaaappppp jer dlm fresh milk yang disuamkan
lapiskan biskut dengan cream cheese
bahagian atas sekali adal lapisan cheese
I tabor choc rise ngan biskut yang dihancurkan
masukkan dalam fridge for 6 hours atau paling tidak
2 hours ...sempatlah dia sejuk
 
tapi ingat aaaaaaa.....
jangan banyak sangat makan tuuuu..
high colestrol cik oiii.

CARROT CAKE AND WEB CONFRENCE

Last Friday night, Kak Idah Kak Pidah datang rumah I...we all ada tutorial online lah kononnya...makanya makcik makcik mahasitua ni pakat pakat la nak wat sesame...sebab tak berapa nak pandai sangat berkenaan web conference ni..
lagi pun ni lah kali pertama since we all jadi student 'U' nak berweb conference...
dah masuk six sem dah..
for the session we all ada 2 hours ( itu yg pihak U bagi ) we all must start at 8.30 pm and end the session pada 10.30 pm
tapi nyaaaaaaa.....
apa pun tak bleh ( bukan tagline jambu ke ni.... )
mak cik-mak cik ni pakat on laptop 5 minit sblum mula the session...we all kena masuk myguru3 dulu pastu kena download Big Blue Button plak..
sambil sambil menunggu Big Blue Button tu finished di download..
I hidangkan mee rebus ngan carrot cake kat kekanda berdua tu..
 

you all nak try buat carrot cake tu tak...senang jer... masa I hidangkan diorang tu masih panas lagi, sebab baru kluar oven... esoknya baru I letak cream cheese..


 
berbalik pasal web conference tu...
sampai sudah we all tak bleh nak join the session...
jangan kata nak join...nak open the system pun asyik error jer..
haiyaaaaaa bagi manyak soooosaaaahhhh   oooooooo

Meh.. meh...meh.... kita buat kek..
lupakan masalah yang memang tak tahu bila nak selesai tu...

 
 
Bahan-bahan :
2 cawan tepung gandum
2 sudu teh baking powder ( I tak letak sebab dah guna self raising flour )
1 sudu teh soda bicarbonate
1 sudu teh garam
* ayak semua bahan di atas
4 biji telur
1 1/2 cawan minyak jagung
1 cawan gua
2 1/2 cawan carrot di parut ( perahkan sikit bagi keluar airnya )
1/2 cawan kelapa kering
 
Cara-cara :
- Telur, minyak dan gula dipukul guna whisk selama 5 minit
- masukkan bahan yang di ayak tadi
- kaup balikkan hingga sebati
- masukkan carrot dan kelapa kering
- gaul sebati
- sediakan Loyang dan panaskan oven
- bakar pada suhu 180 C dalam masa 50 minit hingga 1 jam



at last... web conference tak menjadi..
pakat pakat tulis resepi....
hu hu hu




Friday, August 02, 2013

Tuesday, July 30, 2013

Penyebab...

 inilah dianya....sebab...penyebab...disebabkan.. ataupun nak dijadikan sebab...hi hi hi
this ramadhan I masak Nasik jer... iftar ke...sahur ke...semuanya benda tunjuk
nak masak camannye kalo segalanya berselerak dan berdebu...
dari tempat yg direnovate...sampai le ke tingkat atas pun debunya mak aiiii..
tuhan jer yg tahu..
 
 ni petang semalam punya pic...
baru siap ckit..
pintu pun blum pasang....
xde baju raye pun xpe laaaaa..
dapat dapur raya tahun ni..
kuih raya ?
alamakkkkkkkkk...

Tuesday, June 18, 2013

I WANNA START IT AGAIN

I missed it...really missed the moment that I cipta early 2012.
Since 8 month ago..
I didnt have no time to do many things...
Termasuklah cycling ni..
But this evening.. Tetiba je I bleh pegang basikal I tu
And paling tak disangka...I bleh plak mengayuh dengan hari yg dah nak gelap tu...
Isshhhh...pling tidak terubat gak rindu dihati...
 
tapi wat penat cycling 20 minit tu..
balik jer rumah.. abis je kering peluh terus je bersilat...
 
 
bersilat potong buah jer....
hi hi hi ... tak larat I nak masak bagai...lgpun my hubby tak ada..
gi Genting Highland ada seminar...
Ha ha ha... rilex I tak yah masak...

Saturday, June 15, 2013

BIG MUSHROOM

Almost my friends...eh silap..almost ASASIAN mesti tak boleh lupa dgn cendawan besar ni...mcm mcm kenangan ada kat sini...
Inilah sekolah I ... Dan sekarang dah jd sekolah anak I plak..
Dua generasi berbeza...
Dua dunia berbeza..
But still the same mushroom...
 
Actually ..this Saturday morning I dapat jemputan dari pihak SMKASAS
to attend diorang punya hari penyampaian hadiah.
We all anak beranak pegi laaa..sebab generasi ke 29 tu dapat anugerah
bagi PBS cemerlang tuk sessi 2012/2013..
Kalau tak ler... you all agak I pegi tak....
ha ha ha... pandai you all agak yer..
 
 
sebelum balik sempat le snap pic ...
sebab kat dalam dewan tadi diorang tak bagi ambil gambar
takut ganggu cameraman yang siap ada tu...
issshhhh...
nasib tak bawak DSLR...kalo tak penat usung je...
Generasi ke 29...
Tahniah from your mom... 
Teruskan usaha untuk lebih berjaya

Monday, June 10, 2013

REST FOR A WHILE..

 Semenjak dua menjak ni....bermula dengan school holiday I dah start bizi
walaupun sememangnya always bizi I ni...
sebetul nya walaupun school holiday...
I tak la berapa nak horre horre sangat...
 

Tuesday, June 04, 2013

Wednesday, May 29, 2013

FIRST DISH....

We all arived safely about an hour ago... My MIL masa tu tgh masak acar buah..ada bff dia order....duduk sekejap .. Anak buah dah hidang kopi ngan bengkang ubi...sedap wooooo..
Jom minum...

BALIK KAMPUNG

I'm on my way now... Kemana lagi...balik kampung laaa...
For the child..kampung tu of course la kedah...yg sungkai tu diorang tak kata kampung .. Mana taknya..5 days a week duk ulang alik sungkai tu..
Dah lbih 2 month I tak jumpa my MIL..hi hi hi.. I ni the only one  mnantu gegurl yg dia ada..
Tu yg sayang sangat tuuuu..
U alls nak tau apa hobi I duk dlm kereta for 3 hours lebih punya journey ni...
Apa lagi...snap gambar la..
Layannnnn...

Tuesday, May 21, 2013

TURKEY MASAK KARI NYONYA...

Turkey ????? ..... ayam belanda la... my mum said ayam kluk kluk.... actually dah jemu makan kat kedai....dah 2 minggu berturut-turut we all menyusun kedai yang ada kat sekitar tapah, bidor ngan kampar...
petang tadi I selongkar peti ais... jumpa la frozen turkey yang ntah bila I beli
 ( sampai lupa tu... punya lah lamanya )
so for dinner tadi I cooked the turkey ( bukan seekor tau... sebelah peha je.. )
senang je cara I masak...
masukkan turkey tu dalam periuk kaca tahan panas
I masukkan kari nyonya paste jenama alif ( pemberian kak rowy )
campur setengah gelas air
letak garam sikit
masukkan dalam oven....
set the timer... 2 jam setengah
pastu I tidur sekejap....


then... at 7 o clock.. I cuma masak nasi ( nasi minyak berkaler lagi )
pastu buatkan sikit salad timun campur epal and plum
 


goreng big papadom...
dah siap....lepas maghrib dah bleh makan...
 

 
ermmmm...my hubby suka the taste or turkey...
I plak tak brape nak lalu..
tapi takpe la... janji perut they all kenyang...
 
 


Friday, May 10, 2013

MARBLE CAKE FOR INTERGRITY...

 kenapa ye I tulis for intergrity...
esok pepagi sesangat, I kena ke SMK Sg Kruit...ada seminar intergriti untuk semua cikgu cikgi sempena perayaan hari guru..
kena pegi awal..sebab katanya the seminar will be start at 8.00 clock.
And...
awal-awal lagi dah diberitahu
supaya makan siap-siap dulu kat rumah
sebab takde disediakan breakfast
hu hu hu...
tajuk je hebat..makan pun tarak kasi...
 
 
so tonigh..sempat la I membaking this Marble Cake.Bleh I sama-sama makan
kat seminar tu ngan geng...
tapi ada gak geng I yang tak sompek nak raso..
bukan apo...tak kono poi kek seminar tu..
ha ha ha...
melopeh la ekau fizah....ni den bagi resepi..duk diam diam kek rumah tu
ekau buek la kek... bleh test...ni den bagi resepi..
resepi asal dari chef si penulis buku...norzailina nordin
 
250g mentega , 210g gula kastor  , 2 sudu kecil ovalet , 4 biji telur
270g tepung gandum -ayak * , 1 sudu kecil baking powder –ayak
1 sudu kecil esen vanilla , 2 sudu besar  susu pekat manis
2 sudu besar coklat emulco ,2 sudu besar strawberi  emulco
 
Cara-cara :
Pukul 3 bahan pertama hingga gebu dan kembang.
Masukkan sebiji demi sebiji telur, pukul hingga naik..masukkan esen vanilla.
Masukkan bahan ayak, kacau rata.
Bubuh susu pekat, gaul sebati.
 Bahagikan 3…
Masukkan bancuhan pertama dengan coklat emulco, bancuhan kedua dengan strawberi emulco dan yang akhir biar adunan asal.Lapis adunan dalam Loyang ikut kreativiti masing-masing ye..
Bakar pada 180 C selama 40 - 45 minit atau hingga masak
 
kalo you alls takde strawberi emulco tu...takpe
adunan bahagi 2 je
satu buh choc emulco...satu biar yang asal
try tau...

Friday, May 03, 2013

NYUM..NYUM..NYUM..

 Pegi TF...
ambik yang itu...ambik yang ini..
beli yang itu...beli yang ini...
balikkkkk....
buka semua bungkusan...
boiled...
pastu..cucuk..cucuk..
 
 
dah jadi....
 
 
makan ngan kuah rojak....
ermmmmm....
nyum nyum nyum..
 
 
ada tambahan...
meet ball....
sedappppppp....
 
 
cuba lah...
keluar masuk kedai.. rebus....cucuk ( kalo malas...lambakkan aje .. )
cicah....
dah kenyang...
Alhamdulillah..

Wednesday, May 01, 2013

CHAR KUE TEOW

pepagi lagi I dah bkak gerai char kue teow...hu hu hu..selalubya mkn char kue teow ni palibg awal pun petang hari...today subuh sepi'ii dah ngadap benda ni..tapi I bkak gerai kejap je.... Huishhh tak bleh bkak lame lame..bleh bangkrup I ...lagi pun I goreng tuk 6 pinggan je...we all lima beranak ngan satu I buat bg jiran sebelah rasa..
Kira bleh tahan gak le rasa dia..lagipun I guna readymade sauce je..senangkan....

Thursday, April 25, 2013

Sunday, April 21, 2013

CUCUR AYAM

This morning banyak agenda yg I kna attend..
Patut patut I kna gak ada SU SULIT ni..takut banyak yg I lupa...dan banyak yg I tertinggal
..since today I nak kna hntar kakak balik dan
on the way tu hanya ditemani adik adik dia...
Sbb hubby esok br balik..jdd I kna hntar dia awal ckit dr biasa la..
bila awal..semua benda kena diawalkan..masak untuk lunch..
baking the caramel cake for tomorrow..
Basuh kain...hu hu hu...time ni la rasa I patut ada bibik kan..
Nasib baik hari ni anak dara I tu nak practice buat cucur
 untuk prtndgn masak dia kat sekolah minggu depan...
selamat I ..tak yah buat breakfast...
I biar je dia buat sendri..alahai si kakak ni...nak hiris ayam pun berejam rejam....
sambil dia buat cucur tu..I prepare la tuk caramel cake tu...
 
 

siap dah cucur ayam anak dara I Ni...bleh tahan gak rasa dia...you alls nak resepi ke...
 
Bahan-bahan nya : 3 cawan tepung.. 1 cawan hirisan isi ayam..
2 labu bawang besar dihiris nipis...1/2 cawan daun sup dihiris...
sebiji telur ...,garam...dan sedikit air
kacau semua bahan hingga sebati...
pastu goreng lah sampai kekuningan... 
 
senang je....

Saturday, April 20, 2013

KEK KARAMEL COKLAT KUKUS

Taraaaaa..... dah masak dah cake I.
tapi caramel tu ada sikit lubang-lubang..I think ter over cook but still rasa caramel la
tak la pulak dia hangit..he he he
 
 
 
 resepi I ambik kat blog cahaya cintaKu.
memang sedap..dan yang penting sejukkan dulu..
 
 
Jom tengok resepi...
 
Step 1: 2 sudu besar gula tabor dalam Loyang dan panaskan.
biar gula cair dan keperangan. pastikan gula rata disetiap sudut
Loyang ( kalau nak manis tambah sukatan gula tu )
Biarkan sejuk.
Step 2: 1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat
1 sudu the esen vanilla
3 biji kuning telur
2 biji telur
whisk semua bahan sekejap.Tapiskan kedalam
Loyang yang adan gula hangus tadi.kukus 1/2 jam.
 
Bahan A:
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan gula
1 cawan minyak masak
satukan bahan dalam periuk.masak dengan api perlahan.
kacau hingga bahan sebati dan padamkan api.
Bahan B:
3/4 cawan tepung gandum
1 sudu the soda bicarbonate
1 sudu the baking powder
* ayak semua bahan
Bahan C:
4 biji telur...whisk kan sekejap
Step 3: satukan Bahan A, Bahan B dan Bahan C berselang seli.
Gaul sebati .
Tuang atas adunan caramel yang telah masak.
kukus 1 jam hingga 1 jam 15 minit dengan api sederhana.
 
 
 
sejukkan kek dahulu baru diterbalikkan pastu baru la simpan dalam peti ais.
 
pagi tadi we all anak beranak breakfast dengan benda ni je.
pastu dah nak jadi rezeki ..
mak tok, tok lang ngan acu conget laaaa
sebab we all dah janji nak pegi sama-sama kenduri kawen kat meru raya.
 
balik dari meru raya....
mak tok siap tapau lagi.....alamakkkkkk
Nampak gayanya I had to made it again....
psssss sebab dah janji ngan atie..

Friday, April 19, 2013

OUR SUPPER TONIGHT

Fuhhh ..nampak yummy kan cupcake I tu...hi hi hi.. Actually I bkan nak buat cupcake tau..I tengah kukus caramel choc cake... Tp masa I tuang adunan tu..rasa mcm takut melimpah plak kalo ltak smua...so you all boleh agak la kan...cupcake I tu asal usulnya dari mana...dannnn yg berdebarnya..cupcake tu dah licin ( sbb dpt 7 small cup je ) tp caramel cake I belum cukup time masaknya...huuuu lamanya nak tunggu..

OHHH NASI GORENG...

lama tul tak makan nasi goreng...since I ada meal planner ni la... Tapinya my weigt tak la turun laju sgt..sbb hanya mgharap pada planner je.. Last year I berbasikal sama tu yg bleh turun sampai 13 kg.. But for this 3 days..my planner gi meeting...I think I nak buat buat lupa psal my lost weight program... Hi hi hi...Jom..Makan nasi goreng sardin I ni ha...

Thursday, April 04, 2013

MEE KUAH

 I'm currently undergoing a weight loss program. By whom? ....
mesti you all syak I pegi London Weight Management kan....paling tidak pun Mayfair....
Huuuuuuu... I tak mampu you nak pegi situ...
satu set asas sessi penurunan tu mau makan 5 ribu...tu blum ada topup set...
eeeiiiii sayang duit weh ( sebenarnya bukan sayang...duitnya pun takde )
By now..I ada meal planner...
sape ke lagi...
My Darling le...
I feel he's probably look me bigger..bigger and more bigger...
tu yang dia beria sangat bawak I jumpa farmacist...
ha ha ha but I did not bother much because between 8 days ni...
I  have already lost 2.5 kilos
I like....
 
 
 Dalam duk plan my meal..
I tetap masak... bukan apa sebab ada permintaan..
kalau tak de sape yang mintak..
sorry I nak masak
 
   
Malam ni I cook very simple mee kuah...
tumis bawah putih...masuk cili paste...bila dah naik minyak I masukkan
udang dan sotong ngan air...
bila mendidih...masukkan sos cili...sos tiram ngan hirisan tomato..
semua tu I tak sukat tau...main agak agak je
masukkan mee...sawi dan pecahkan telur...
biar mendidih sekejap
api kasi perlahan aaaaa...
bila dah ok rasa kuah tu
bleh le angkat...
pastu tabor bawang goring...
jadi la..wat makan makan...tapi I bleh le balas mangkuk jiran sebelah
dengan mee kuah sempoi I ni...

Sunday, March 31, 2013

CUTI DAH HABIS...

Kejap je kan...esok I dah nak mula keje...anak anak pun akan mula la aktiviti sekolahnya...petang tadi dah hantar kakak...esok plak adik adik akan mula they all punya routin duk dalam kete start 6.30 in the morning.. Pastu their mum's akan mulakan aktiviti menyupir
..ish ish ish..kan best if I had my own supir.. Nak gi keje..supir bawak..on my way..bleh le lelapkan mata.. Hi hi hi..kalau skrg I Lelap mata..tak sampai sekolah la my kids..sampai sepital le jawabnya..
Hu hu hu..angan angan tinggi melangit.
Pada layan angan angan..meh kita layan my mix salad...gabungan the green n purple salad..grapes..kiwi..strawbery...plum..dressing I guna yg dah siap tu je...pastu tabur chocolate rise...
Haaaaaa ambik...sedaaaapppp

Tuesday, March 26, 2013

DANGAI...the memories...

 
I love it so so so much... very very love it.. rasa nya yang lemak manis..
buat I tak boleh tidur kalau jumpa tapi tak beli...hi hi hi
I tak tau la the history about this cake ( kek ke....entah..taram sama je la )
tapi kuih ni memang selalu arwah bapak I beli.. dan dia pun
memang suka sangat...
 
 
bila nampak kuih ni pastiI teringat kat arwah...
masa dia pergi tinggalkan kami...I waktu tu baru anak sorang..
( merasa la bapak I tu ada cucu..ada menantu )
memang tak bleh tengok si Dangai ni..
mengalir air mata I...
 

Sesapa yang belum pernah rasa kuih ni...sila laaa
you tengok the texture...gebu je
adunan tepung pulut...gula ngan kelapa parut tu
bila bakar...
uissshhhh Wangi nya...
 

 
eh eh eh..you all tau...
I beli dangai tadi kat pasar malam Kuala Pegang..
dengan cik hubby ..
we all merempit....
sempat plak tu sambil naik motor
snap a pic..
ha ha ha...fizah kata
" pic gate "
hi hi hi hi