Saturday, April 20, 2013

KEK KARAMEL COKLAT KUKUS

Taraaaaa..... dah masak dah cake I.
tapi caramel tu ada sikit lubang-lubang..I think ter over cook but still rasa caramel la
tak la pulak dia hangit..he he he
 
 
 
 resepi I ambik kat blog cahaya cintaKu.
memang sedap..dan yang penting sejukkan dulu..
 
 
Jom tengok resepi...
 
Step 1: 2 sudu besar gula tabor dalam Loyang dan panaskan.
biar gula cair dan keperangan. pastikan gula rata disetiap sudut
Loyang ( kalau nak manis tambah sukatan gula tu )
Biarkan sejuk.
Step 2: 1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat
1 sudu the esen vanilla
3 biji kuning telur
2 biji telur
whisk semua bahan sekejap.Tapiskan kedalam
Loyang yang adan gula hangus tadi.kukus 1/2 jam.
 
Bahan A:
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan gula
1 cawan minyak masak
satukan bahan dalam periuk.masak dengan api perlahan.
kacau hingga bahan sebati dan padamkan api.
Bahan B:
3/4 cawan tepung gandum
1 sudu the soda bicarbonate
1 sudu the baking powder
* ayak semua bahan
Bahan C:
4 biji telur...whisk kan sekejap
Step 3: satukan Bahan A, Bahan B dan Bahan C berselang seli.
Gaul sebati .
Tuang atas adunan caramel yang telah masak.
kukus 1 jam hingga 1 jam 15 minit dengan api sederhana.
 
 
 
sejukkan kek dahulu baru diterbalikkan pastu baru la simpan dalam peti ais.
 
pagi tadi we all anak beranak breakfast dengan benda ni je.
pastu dah nak jadi rezeki ..
mak tok, tok lang ngan acu conget laaaa
sebab we all dah janji nak pegi sama-sama kenduri kawen kat meru raya.
 
balik dari meru raya....
mak tok siap tapau lagi.....alamakkkkkk
Nampak gayanya I had to made it again....
psssss sebab dah janji ngan atie..

No comments: