Monday, September 22, 2008

Asian Twist Pie

Resepi ni Ibu ambik dari blog Cik Mat ( asyik-asyik cik mat...dah itu je yang mudah..) memang senang je nak buatnya..rasa macam puff yang beli kat kedai..cubalahBahan Kulit

Roti Prata Segera yang plain punya..Cik Mat guna jenama kawan..Ibu hentam yang tesco punya
Kuning Telur..untuk sapu

Bahan Inti
-1 tin kecil sardin
-2 biji kentang didadu dan digoreng
-1 labu bawang besar
-2 ketul sosej ayam didadu
-1/2 cawan cendawan ( ibu guna yang dalam tin je..)
-cili merah hiris halus
-daun sup ngan daun bawang
-lobak merah hiris halus

Cara-cara untuk inti
-tumis bawang besar hingga kekuningan
-masukkan sardin..kacau sambil hancur-hancurkan sardin
-masukkan sosej..cendawan dan kacau 3 hingga 5 minit
-masukkkan kentang..kacau rata
-masukkan lobak merah..cili merah..daun sup ngan daun bawang
-perasakan dengan garam..bolehlah diangkat
-biar sejuk
sebenarnya untuk inti tengok kekreatifan masing-masing dengan ditambah rasa rajin..terpulangla pada individu tu nak letak apa..janji bleh ngap..

Untuk Jadikan Asian Twist Pie ( mana Cik mat dapat nama ni...)
-ambil sekeping roti prata..bentangkan
-letakkan inti dan lipat dua..biar jadi macam karipap
-tekan ngan garfu tepinya..pastu cucuk-cucuk atas kulit prata tersebut dengan garfu
-sapu ngan kuning telur
-bakar dalam oven suhu 190C lebih kurang 20 minit

No comments: