Sunday, September 07, 2008

Ayam Panggang Rempah

Hari ni masak ayam panggang rempah..separuh masa pertama ibu guna oven pastu rasa lambat la plak..keluarkan si ayam tu dari oven masuk dalam microwave ( betul ke ejanya ni.. )..cepat sikit.
Pastu buat cucur udang sikit ( favorite suami ibu ni.. ) cicah ngan sambal kacang Tok Jah..lawan dengan timun..tauhu goreng ngan fish ball..fish cake..
Tapi ibu letak dulu resepi ayam..resepi kuah kacang tu lain hari lah..

AYAM PANGGANG REMPAH

Bahan Rempah :
1 labu bawang besar + 3 ulas bawang putih ( di tumbuk lumat ) -- 1 sudu besar cili giling -- 2 sudu besar gula --garam -- 2 sudu kecil rempah sup ( ibu guna ADABI ) -- 2 sudu kecil rempah kurma ( ADABI jugak ) -- 1/2 sudu besar sebuk lada hitam -- 1 sudu besar air..
** Semua bahan di atas dicampurkan untuk dijadikan bahan perapan.
**Lumur bahan perapan pada ayam dan perap selama 2 jam.
**Bakar pada suhu 200'C selama 1 jam.
( Ibu suka letak kentang dalam perut ayam tu..jadi ayam pun boleh makan..kentang pun boleh makan )
**Dah masak..keluarkan dari oven dan tuangkan kuahnya.

Bahan Kuah:
1/2 labu bawang besar + 2 ulas bawang putih + sehiris halia ( ditumbuk lumat ) -- 4 sudu besar cili giling -- 1 cawan santan -- sebatang serai dititik --1/2 keping gula kabung -- 2 keping asam gelugur -- sehelai daun limau purut -- 5 biji cili api ( tak nak letak pun tak pe ) -- garam..
** Tumis bahan yang ditumbuk hingga garing
**masukkan cili giling dan tumis hingga cili masak
**masukkan gula kabung..serai..cili api..dan asam gelugur...kacau seketika hingga naik minyak
**tuangkan santan..perasakan dengan garam..biar mendidih hingga kuah jadi pekat.
**boleh lah tuang atas ayam..atau nak dibuat sebagai pencicah..
Sedap makan masa nasi tengah panas...kalau suka boleh perahkan sikit limau kasturi atas ayam tu..

No comments: