Thursday, September 11, 2008

Buah Melaka


Sebagai Pemanis Mulut...Ibu pun tak tau kenapa dipanggil buah melaka.Kenapa tak disebut buah perak ke..buah kedah ke...sejak dari zaman mak Ibu buat sampai sekarang itulah nama yang Ibu tau

Bahan-bahan

Tepung pulut ( sukatan ikut suka je..nak banyak buh banyak tepung tu..nak sikit..buh sikit)
Pandan Paste
Pewarna hijau
Sedikit air
Gula kabung yang dipotong kecil-intinya
Kelapa parut gaul ngan sedikit garam-bahan salut

Cara-cara
-Bancuh adunan sehingga boleh digentel @ dibuat bulat-bulat
-Cubit sedikit adunan ..ikut besar mana nak ...masukkan inti..bulat-bulatkan seperti bola.
-Jerang air hingga mendidih..masukkan adunan yang telah dibuat tadi...bila dah timbul boleh la diangkat dan terus salut dengan kelapa.

Tapi kenapa kalau Ibu beli kuih ni..dia tak liat..agaknya tepung pulut tu dah dicampur dengan tepung lain sama tak ye..tu yang malas tu..kalau ye pun nak untung jangan sampai rasanya berbeza.Ish..ish..

No comments: