Resepi ni Ibu dapat dari blog Rinn Chan rasanya ( kalau tak silap la...tua-tua ni selalu sangat hilang ingatan )..rasanya ok..dan lebih ok bila ada jagung tu...
Bahan-bahan
3 biji telur
150g gula castor
100g mentega dicairkan
1/2 sudu teh garam
300g roti putih
200g tepung gandum
1 liter santan ( Ibu guna 1/2 liter santan dan 1/2 liter susu segar )
200g jagung dalam tin ( Ibu letak satu tin terus )
Cara-cara
-pukul telur ngan gula hingga sebati
-masukkan mentega cair dan kacau lagi
-masukkan santan, tepung dan garam...kacau hingga adunan sebati ( Ibu masukkan tepung selang seli ngan santan..lebih mudah sikit )
-carik-carikkan roti dan rendam dalam adunan tadi selama 15 minit hingga 20 minit
-masukkan jagung dan kacau rata
-sapu mentega pada tepi loyang dan alas dengan kertas
-bakar lebih kurang satu jam dengan suhu 180C ( ikut oven masing-masing )
oooppsss...lupa nak bgtau..Ibu ada masukkan sikit esen vanila masa pukul telur ngan gula tu...ikut resepi sebenar tak letak.
No comments:
Post a Comment