Bahan-bahan Kuah
1 kilo kerang ( rebus dan ambil isi )
50g udang kering*
2 sudu besar cili giling
2 bungkus serbuk kari daging/ayam
2 labu bawang besar*
4 ulas bawang putih*
sedikit halia*
1 cawan santan pekat
2 1/2 cawan air
2 keping asam gelugor ( asam keping )
1 ketul pati ayam
garam
daun kari
bunga lawang
kulit kayu manis
-bahan * dikisar sekali
Cara-cara
-tumis bahan kisar,daun kari,bunga lawang dan kulit kayu manis hingga naik bau
-masukkan serbuk kari yang dibancuh dengan sedikit air serta cili giling..tumis hingga naik minyak
-masukkan kerang, air, kiub pati ayam dan santan..biar mendidih
-masukkan asam keping..perasakan dengan garam
-bolehlah dihidangkan dengan mi ( Ibu guna spagethi halus..) sawi dan taugeh celur serta bahan sampingan lain
Bahan Sampingan
-isi ayam dicarik-carik
-kek ikan
-bebola ikan
-tauhu goreng
-daun sup/daun bawang
-bawang goreng
-telur rebus
Thursday, March 19, 2009
Mi Kari Ibu
Mi Kari ngan Dark Coco Muffin ni Ibu buat hari Selasa lepas..saja je lama tak makan mi kari..rupa-rupanya ada tetamu datang ( Salmi & Mail satu family dari Besout )..dapat juga lah jamu tetamu ..kalau tidak hidang biskut kering je laaa...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment