Monday, May 11, 2009

Getuk Ubi Kayu


Pernah makan???? dalam kategori kuih tradisional jugak rasanya.Setakat ilmu yg ibu ada..rasanya kuih ni ada dua versi ( sebab selalu makan dalam 2 versi )..pertama yg tak digoreng...tapi takdela dicampur tepung...sakit perut la karang makan tepung mentah..dan satu lagi digoreng salut tepung mcm goreng pisang...apapun pada sapa2 yg nak cuba..bleh la salin resepinya...

Bahan-bahan
1 kg ubi kayu - cuci dan rebus empuk
1 sudu kecil garam
1/2 cawan gula
1/2 cawan kelapa parut
3/4 cawan tepung

Cara-cara
-Bila ubi yg direbus dah empuk..buangkan airnya.
-masukkan gula dan garam dan lecek ubi hingga lumat.
-masukkan kelapa parut..gaul rata
-masukkan pula tepung dan gaul rata serta sebati
-bentukkan adunan bulat-bulat hingga habis
-sediakan bancuhan tepung untuk menggoreng ( sorry...ibu tak letak..kalo nak senang beli yg segera..)
-panaskan minyak dan goreng dengan api sederhana hingga kekuningan

Ibu buat untuk minum petang tadi...tapi budak-budak tak berapa layan sangat..budak-budak sekarang mana nak kenal kuih tradisi...tapi ayah budak-budak tu ok je...

No comments: