Wednesday, May 06, 2009

Roti Sosej Versi B

Kali ni resepi roti ni dari Chef Farid-Bakeri Ria Academy.Memang lembut...buat untuk bekal budak-budak dan ayah pada budak-budak pegi sekolah juga yang sebenarnya dah janji nak bagi kat Mardiah ngan Ayu ( Cikgu Pra Sekolah Minhal Kazim )....
resepi kat bawah ibu dah siap adjust ikut banyak mana yg muat masuk breadmaker...breadmaker ibu kecik je...tupun bleh beli hasil sumbangan kupon dari chuin...kalautidak harganya lagi la mahal...tq chuin..diam tak diam dah 2 tahun lebih umur breadmaker tu...

Bahan-bahan
250gm tepung high protien ( ibu tambah lg 6 sudu besar...sebab tengok adunan lembik )
50gm gula ( ibu jadikan 70gm )
5g yis ( mauripan...)
15gm susu tepung
2.5gm bread improver
2.5gm bread softener
1 bj telur
50gm marjerin
5gm garam
125ml air

Cara-cara
-masuk semua bahan dalam BM bermula dari bahan cecair hingga la tepung..yis tanam dalam tepung..takut nanti berjumpa ngan garam...kalah yis tu...maka tak naik la doh tu nanti
-pilih setting doh dan on kan..tunggu la dia selesaikan kerja dia.
-bila dah ok..keluarkan dari BM dan bahagikan kepada 10 bahagian.
-gelek setiap bahagian jadi memanjang dan lilitkan pada sosej.Letak atas dulang pembakar yg telah disapu sedikit marjerin
-biar doh naik sekali ganda lagi ( dalam 30 minit )
-bakar pada suhu 160C selama 15 hingga 20 minit
-keluarkan dari oven dan sejukkan.Boleh sapukan butter atas roti untuk nampak kilat dan cantik ( budak-budak tak suka ...ibu pun tak la sapu...)

No comments: