
Bahan-bahan
1 cawan gula
1 cawan air panas
4 biji telur
1 cawan tepung gandum
2 sudu teh soda bikarbonate
1 cawan susu
2 sudu besar mentega
Cara-cara
-masak gula untuk dijadikan gula hangus
-bila semua gula mencair dan bertukar warna masukkan air panas ( hati-hati....) dan kacau hingga larut
-masukkan mentega kedalam air gula tadi dan sejukkan
-pukul telur hingga kembang dan pekat
-masukkan susu pekat ( ibu tambah esen vanilla sikit...) dan kacau sebati
-bila dah sebati masukkan tepung dan soda..( jgn lupa ayak dulu )...kacau sebati
-akhir sekali masukkan air gula yang dah disejukkan tadi.kacau rata
-masukkan kedalam loyang dan perap 3 hingga 4 jam...tapi ibu perap 2 jam je..tak larat nak tunggu...
-bakar pada suhu 160C - 180C selama lebih kurang satu jam.
No comments:
Post a Comment