Thursday, December 10, 2009

Pari Bakar

Ikan pari ni jadi santapan kami 4 beranak hari ni ( ayah tak balik makan tghari ..ada jamuan kat opis...).Teringat ibu pada arwah bapak ibu...ni antara lauk kesukaannya..slalu kalau takde ikan pari ...ikan kembung pun ok.Jom layan....
Bahan-bahan
Ikan pari
2 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
sedikit belacan
1 sudu besar pes cili
pes asam jawa adabi ( kalau nak guna asam jawa biasa..pastikan pekat ye..jgn banyak guna air )
garam dan gula
Daun Pisang

Cara-cara
-tumbuk bawang putih..bawang merah dan belacan hingga lumat.
-masukkan pes cili..gaul rata
-campurkan pes asam jawa..garam dan gula...rasa sikit..tambah apa yg kurang ye..
-bakar ikan guna daun pisang sebagai lapik...
-bila ikan separuh masak..baru letakkan sambal yg kita buat tadi
-bakar hingga masak.

Bau ikan bakar yg dialas ngan daun pisang ni memang mengancam......cuba la...

No comments: