Saturday, December 05, 2009

Roti Sardin @ Sardin Roll

Tahun lepas ibu ada janji unt masukkan resepi roti sardin ni...tak sangka plak lepas setahun br nak tertunai janji.masa tu ibu buat guna kulit popia..tp kali ni ikut resepi yg mmg ibu slalu buat...guna breadcrumb.
knapa ibu letak roti sardin / sardin roll ??? ntah ye..kengkadang ada org sbut roti sardin...kengkadang sardin roll...tu yg ibu letak 2 nama tu.sebenarnya...kuih ni ikut org yg membuatnya...misalnya inti tu...ibu guna apa yg ada kat dapur je...pada membazir dan berkulat dlm peti ais baik dicampur2...jadikan sesuatu yg bleh dimakan...btul tak....
rasanya dah paham tengok step kat atas tu...ok kat sini ibu nak bg tau la inti apa yg ibu dah buh...
Bahan-bahan
1 cawan sardin yg telah dimasak hingga kuahnya pekat ( ibu campurkan ngan daun sup juga leek )
1/2 cawan tuna spread with mayonis
1 labu bawang besar ( potong dadu )
2 batang sosej dipotong-potong
1/2 cawan bawang goreng
garam dan air asam jawa
Cara-cara
-campur semua bahan dan kacau rata
-perasakan ngan garam dan asam
-dah siap untuk dijadikan inti
sebenarnya...bahan-bahan tu yg pentingnya sardin je...yg lain optional..bleh nak ditambah atau tak nak buh langsung...ikut selera masing-masing la ye...
*** lupa nak bgtau..sblum kelim tepi roti tu..ibu sapu sikit ngan putih telur..senang sikit roti tu nak melekat.

No comments: