Tuesday, February 23, 2010

Pajeri Terung

Lama tak letak n3...sibuk la sekarang ni..tengah buat persiapan untuk hari sukan sekolah...letih badaaannn...pastu dalam sibuk ngan sukan ni...tengah buat laman web untuk Pergerakan Puteri Islam Daerah plak...ish....rasa nak pecah kepala pun ada....nak wat camna...
Pajeri ni buat hari sabtu lepas....buat sikit je..guna 3 biji terung je...kuah tu buat lebih sikit...budak-budak suka..

Bahan-bahan
3 biji terung ( yg kecik je )
10 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 sudu besar udang kering
1 paket serbuk kari ikan
bunga lawang, buah pelaga & kulit kayu manis
sedikit air
1 cawan santan pekat
1 sudu besar kerisik
asam keping
garam dan gula

Cara-cara
-bawang, halia dan udang kering dikisar sekali
-panaskan minyak...tumis bahan kisar..serbuk kari..bunga lawang..buah pelaga..ngan kulit kayu manis
-tumis hingga naik minyak
-masukkan air...terung yg dibelah tp jgn sampai putus..santan...kerisik..garam dan gula juga asam keping
-masak hingga kuah pekat
-perasakan sekali lg garam ngan gulanya...
-dah ok baru angkat.

No comments: