Sunday, March 06, 2011

DONUT KENTANG

Salam semua.....hari ni ibu buatkan donut kentang untuk minum petang ...dah banyak kali dengar citer..kalau buat donut campurkan sikit ngan kentang lecek ..donut jadi lembut...so kita try lah..tengok kebenaran cerita yang didengari....


Alhamdulillah...menjadi wlaupun adunan agak lembik sikit...memang payah kalau dah lembik...maka ibu pun menambah la lagi tepung..agak2 jgn bagi lekat kat tangan je...oooooppppsss lupa lak nak bagi tau..resepi ambik kat rumah keluarga cik Hana ..yang mana sumber asal nya dari kak nor...

Bahan-bahan
250 gm tepung gandum
80 gm kentang yang telah direbus dan dilecek (timbang setelah dilecek ye...)
2 sudu besar susu tepung
1 biji telur ( dipukul sedikit) - size kecil
90ml susu segar
1 1/2 sudu besar marjerin
2 sudu besar gula
4 gram yis ( 1 1/2 sudu kecil)
Cara-cara
-masukkan semua bahan dalam breadmaker
-pilih setting ' dought '....
-biar bm tu buat kerja dia sampai habis..
-keluarkan dan dibentuk menggunakan pemotong donut
-biar donut naik sekali ganda barulah digoreng ( ibu tak tunggu pun..lepas potong tu terus je goreng )
-goreng hingga keemasan
-boleh lah ditabur ngan gula atau dicelup dengan coklat masakan.

No comments: