Tuesday, May 31, 2011

AYAM PERCIK BUNGA RAYA

Minta maaf banyak2 kat orang sebelah menyebelah...arini asap banyak...ada orang bakar ayam...yum..yum..yum....satu taman berasap ...nasib ari mendung je...hari ni ibu buat ayam percik simple and sempoi je...buh nama bunga raya sebab arini taman bunga raya berbau la asap ayam nih...jom layan resepi...
Bahan-bahan
Seekor ayam dipotong 4
1 cawan santan pekat
air secukupnya
10 tangkai cili kering
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
2 batang serai
1 biji buah keras
asam keping
garam dan gula

Cara-cara
-Kisar semua bahan kecuali ayam dan asam keping
-tumis bahan kisar hingga naik minyak
-masukkan air secukupnya dan santan
-masukkan ayam dan asam keping
-masak hingga ayam separuh masak
-perasakan dengan gula dan garam ( kurangkan garam sbb bila kuah tu pekat garam akan lebih terasa )
-keluarkan ayam dan bakar dengan api sederhana
-kuah ayam tadi terus didihkan dengan api sederhana sehingga menjadi pekat
-sambil membakar ayam bolehlah direnjis kuah tersebut keatas ayam.
-bila ayam sedang elok masaknya boleh diangkat dan dihidangkan bersama kuah percik tadi.

Sekian....selamat mencuba

No comments: