Sunday, October 02, 2011

AYAM MASAK BALI

Salam semua.....ini sebenarnya n3 tertunggak.Ayam masak bali ni ibu buat masa open house aritu...baunya memang harum....ramai yang puji kata sedap....kredit wat amir oh malaysia ( tuan punya resepi )...cumanya ada sedikit ingkar sewaktu penyediaan...nak cepattttttt


Bahan-bahan
1 ekor ayam
6 ulas bawang merah ( ibu ganti ngan 2 labu bwg besar )
2 ulas bawang putih
2 sudu besar sebuk kunyit
1 sudu kecil ketumbar
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan kasar
3 batang serai ( 2 dikisar, 1 diketuk )
kicap pekat
cili kering ( ikut rasa pedas yg diingini )
daun kari
daun limau purut
garam dan gula
asam keping
daun ketumbar ( optional )

Cara-cara
-kisar bawang, bawang putih, serai, cili kering,ketumbar dan jintan
-gaul ayam bersama bahan kisar dan kicap pekat ...perapkan
-panaskan minyakkan dlam kuali dan masukkan bahan perapan ( kalau ikut step amir lain ckit...ni ibu nak cpat...lambak semua dlm kuali )
-bila ayam separuh masak..masukkan daun kari, daun limau purut, asam keping
-perasakan dengan garam dan gula
-biar hingga kuah pekat
-kalau suka masukkan hirisan bawang besar serta daun ketumbar

lebih sedap jika dibiarkan semalaman...rempah akan lebih meresap kedalam ayam....yummm...yummmm sedap makan ngan nasi impit ataupun roti


No comments: