Wednesday, March 16, 2011

APAM DOT DOT

Sekarang ni ada kat pusat servis kereta Kawasan Perindustrian Tasek, Jalan Kuala Kangsar.Jadi sementara menunggu ni..ibu masukkan n3 yg dah lepas...tak lah lama mana lepasnya..cuma dua tiga hari je.....
kali ni buat apam dot dot..tengok kat rumah hana..cantik kemain dot dotnya..tapi yg terjadi ni tak berapa la....anak ibu kata apam bola sepak...nak kena praktis lagi nih...inti ibu guna filling blueberry...dan seperti nasihat si hana...api jgn terlalu kuat..karang apam tu pecah...

Bahan-bahan
3 biji telur
275 gm tepung gandum
220 gm gula halus
150gm susu segar
3 sudu teh baking powder
1 sudu kecil ovallete
Filling blueberry secukupnya
Pewarna merah, hijau ngan kuning atau apa2 warna yg ada

Cara-cara
-Masukkan semua bahan dalam satu bekas pastu pukul guna mixer dengan kelajuan tinggi selama 7 hingga 8 minit.
-Bahagikan adunan kepada 3 bahagian untuk diwarnakan.
-Masukkan setiap bahan berlainan warna ke dalam piping bag yg berlainan (ibu guna beg plastik je tapi yang bersih la).
-Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas .
-Picitkan blueberry filling secukupnya.
-Picitkan lagi adunan warna sehingga ¾ penuh.Kemudian dot dot kan dengan warna pilihan.
-Kukus selama 10-15 minit.

Sunday, March 06, 2011

DONUT KENTANG

Salam semua.....hari ni ibu buatkan donut kentang untuk minum petang ...dah banyak kali dengar citer..kalau buat donut campurkan sikit ngan kentang lecek ..donut jadi lembut...so kita try lah..tengok kebenaran cerita yang didengari....


Alhamdulillah...menjadi wlaupun adunan agak lembik sikit...memang payah kalau dah lembik...maka ibu pun menambah la lagi tepung..agak2 jgn bagi lekat kat tangan je...oooooppppsss lupa lak nak bagi tau..resepi ambik kat rumah keluarga cik Hana ..yang mana sumber asal nya dari kak nor...

Bahan-bahan
250 gm tepung gandum
80 gm kentang yang telah direbus dan dilecek (timbang setelah dilecek ye...)
2 sudu besar susu tepung
1 biji telur ( dipukul sedikit) - size kecil
90ml susu segar
1 1/2 sudu besar marjerin
2 sudu besar gula
4 gram yis ( 1 1/2 sudu kecil)
Cara-cara
-masukkan semua bahan dalam breadmaker
-pilih setting ' dought '....
-biar bm tu buat kerja dia sampai habis..
-keluarkan dan dibentuk menggunakan pemotong donut
-biar donut naik sekali ganda barulah digoreng ( ibu tak tunggu pun..lepas potong tu terus je goreng )
-goreng hingga keemasan
-boleh lah ditabur ngan gula atau dicelup dengan coklat masakan.