Tuesday, February 21, 2012

TART BUAH

Alhamdulillah...berjaya gak buat tart buah untuk dihidangkan buat tetamu istimewa aritu.... sementelah pulak tart shell ada lebih..jadi senang keje lah jawabnya...untuk krim pastry tu ibu ambik resepi CMG yg femes tu.....cuma krim ibu tak brape lemak..kurang susu ngan telur kut...tapi abissssss....

kat sini ibu tempek resepi krim pastry jer la ye...

bahan-bahan
300 ml susu segar - panaskan hingga suam
3 biji kuning telur
50 gm gula halus
20 gm tepung gandum
20 gm tepung jagung
1 sudu teh esen vanilla
2 sudu besar mentega

cara-cara
-kacau kuning telur, gula , tepung gandum dan tepung jagung hingga sebati
-perlahan-lahan masukkan susu suam sikit-sikit hingga sebati dan sekata semua bahan
-tenggek atas air yang mendidih...teruskan kacau hingga adunan menjadi pekat dan licin
-tutupkan api..masukkan esen vanilla dan marjerin..kacau rata
-biarkan sejuk didalam bekas bertutup
-bila dah sejuk blehlah dipaipkan kedalam tart shell dan hias dengan buah-buah yg digemari..

1 comment:

Cekgu Maz said...

waduh sodapnyer...tapi kulit dia tu sy selalu je fail..nape ek kalau memula masak ok rangup tapi dah sejuk sket jadi lembik jek...da xbest...salah adunan ke apa?