Wednesday, June 13, 2012

RESEPI RV CAKE

Assalamualaikum dan salam sejahtera....panas betul cuaca hari ni...camna nak ngayuh...nak kurus..nak kurus juga...kulit tak mau la legam sangat..dah la jenis sawo matang...kalo kategori putih melepak..takpe la kena panas....tak jejas sangat...habis2 macam udang terbakar jer...kalo ibu kena panas...alamakkkkkkkkk cam goreng pisang hangit je....
Hari ni atas permintaan kawan ibu nun jauh di kulim..ibu paparkan resepi RV Cake yg ibu dah buat tu... kalo kat internet banyak resepi RV ni..hampir semuanya semacam jer....so kat sini ibu ambik darirumah intanberlian....tapi ibu masa 1st time buat dulu guna resepi irmalondon...sama jer...cuma cara irma sampaikan cam karangan....panjang....takut kot susah nak paham....
kredit buat intanberlian atas resepi yg sedap ni

Bahan-bahan:

2 1/2 cawan ( 250gm ) tepung yang dah diayak

1/2 sudu teh garam

2 sudu besar serbuk koko

1/2 cawan unsalted butter

2 1/2 cup gula

2 biji telur

1 sudu teh esen vanilla

1 cup ( 240ml) buttermilk

* kalau takde buttermilk jangan susah-susah, ambil susu segar pada suhu bilik sebanyak 240ml kemudian tambahkan 1 sudu besar cuka .. biarkan selama 5-10 minit.

2 sudu besar pewarna merah

1 sudu teh cuka

1 sudu teh baking soda

Cara-cara:

-panaskan oven.

-ayak serbuk koko dan tepung dalam satu bekas dan kacau.

-campurkan buttermilk dengan pewarna merah

-dalam bekas lain, putar kan butter sampai kembang dan gebu, masukkan gula dan pukul lagi sampai kembang dan sebati. Masukkan esen vanilla, telur satu persatu.

-Kemudian masukkan tepung yang sudah diayak secara berselang seli dengan buttermilk. Jika adunan bermula dengan tepung maka akan diakhiri dengan tepung juga.

-Bila dah sebati, campurkan 1 sudu teh baking soda dan 1 sudu teh cuka sampai berbuih kemudian terus masukkan kedalam adunan dan kacau rata. Letakkan kedalam Loyang dan bakar hingga masak..

-kalau nak senang belah kek..sejukkan dulu dalam peti ais…kalau tak nak belah pun takpe…tempekkan aje ngan cream…

Cream cheese frosting:

250gm cream cheese

30gm butter

1 sudu besar perahan lemon ( takde pun takpe )

1 sudu besar esen vanilla

1 sudu besar susu segar

100gm gula ising

*putar cheese hingga kembang pastu masukkan semua bahan dan putar lagi hingga gebu dan berkrim…..dah boleh di tepekkan atas kek tu….

No comments: