Monday, September 08, 2008

Kari Ikan Kacang Peas


Ini permintaan husband ibu...nak ada kuah-kuah sikit untuk makan nasi..puyuh tu agak pekat sikit jadi tak berapa nak berkuah..so ibu buat lah kari ni...


Bahan-bahan
-2 ketul ikan tenggiri
-1/2 labu bawang besar + 2 ulas bawang putih ( tumbuk lumat )
-rempah kari ikan adabi
-2 cawan santan cair
-1 sudu makan cili giling ( kasi pedas... sikit je)
-2 cawan air
-garam
-sedikit daun kari
-sedikit asam jawa
-kacang pies ( ibu pilih yang kurus punya ) ngan lobak merah

Cara-cara
-tumis bawang hingga kuning...masukkan rempah kari,daun kari dan cili giling..tumis sampai rempah naik minyak
-masukkan air..pastu masukkan ikan ngan lobak merah..biar dalam 10 minit agar ikan masak
-perlahankan api..masukkan santan...perasakan asam ngan garamnya
-biar mendidih dengan perlahan sehingga kuat agak pekat..masukkan kacang peas..kacau sikit-sikit dan tutup api...

dah letak kacang tu tak perlu biar lama..kacang lembik nanti..tak sedap la plak

No comments: