Sunday, October 12, 2008

Nasi Lemak Kinjang


1.Bahan Nasi
2 cawan beras ( basuh bersih dan toskan )
2 1/2 cawan santan
2 ulas bawang merah *
2 ulas bawang putih*
1/2 inci halia*
sebatang serai - diketuk
sekuntum bunga lawang
garam
* dihiris halus
Cara-cara
-masukkan beras dan santan dalam periuk dan masakkan ( Ibu guna periuk nasi letrik )
-dalam kuali tumis bawang merah, bawang putih, halia, serai dan bunga lawang hingga kekuningan
-tuang bahan tumis kedalam periuk nasi tadi, masukkan garam dan biar hingga nasi masak.
2.Bahan Sambal
5 ekor sotong ( bersihkan dan dipotong-potong )
5 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
2 batang serai*
sedikit belacan*
5 sudu besar cili giling
1 sudu besar sos tomato
1/2 sudu besar kicap pekat
garam
gula
*ditumbuk lumat
Cara-cara
-tumis bahan yang ditumbuk hingga kekuningan
-masukkan cili dan tumis hingga naik minyak
-masukkan sotong, sos, kicap dan sedikit air
-biar hingga sotong masak
-perasakan dengan garam dan gula
boleh la dihidang bersama telur dadar dan daun selom...habisss buat sarapan pagi tadi..maklum lah semalam satu hari tak makan nasi..

No comments: