sebenarnya resepi ni guna nenas lebih buat acar untuk nasi daging semalam..pada terbiar dalam peti ais tu baik dibuat gulai. Ibu dapat resepi ni dari mak mertua Ibu...ada sikit kelainan pada gulai lemak ni sebab ada campur sikit rempah kari
Bahan-bahan
1 cawan tulang ikan talang masin
1/2 biji nenas ( hiris halus @ ikut kreativiti masing-masing )
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
sebatang serai diketuk
1 sudu besar rempah kari ikan
1 cawan santan
1-2 cawan air
garam
gula
asam keping
Cara-cara
-rempah kari dicampur dengan 1/2 cawan air dan dijerang dalam periuk
-bila agak kering masukkan tulang ikan tadi bersama 1/2 cawan air
-renihkan dalam 10 minit
-masukkan nenas, santan asam keping serta lebihan air
-biar hingga nenas masak
-perasakan dengan garam dan gula
-padamkan api
-hiris halus bawang merah dan bawang putih
-tumis bawang serta serai hingga agak garing
-tuang ke dalam gulai yang telah masak tadi
Mak mertua Ibu cakap ni tumis darat namanya...pasal apa disebut darat ..tak tau la Ibu..
No comments:
Post a Comment