Ni buat untuk makan tengahari tadi...( hari ni picnic kat Kuala Woh )..kebetulan Ida Cek ngan Paksu ada...Bahan-bahan
seekor ayam-potong 4 & dibersihkan
1 cawan santan pekat
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 batang serai dititik
3 sudu besar cili boh
2 keping asam keping
sedikit belacan
sedikit halia dan 2 hiris lengkuas
sebiji buah keras
bunga lawang & buah pelaga ( tak buh pun takpe )
air secukupnya
garam dan gula
Cara-cara
-bawang , buah keras dan halia ditumbuk lumat bersama belacan
-tumis bahan yg ditumbuk tadi bersama cili hingga naik minyaknya
-masukkan lengkuas , serai serta bunga lawang dan buah pelaga
-masukkan gula ( seeloknya campur dengan gula kabung..tapi stok takde..) ngan garam serta asam keping
-bila dah naik bau..masukkan santan dan juga ayam
-masukkan air hingga tenggelam ayam tersebut
-masak hingga kuahnya tinggal separuh atau pun kuah tu dah pekat
-tutupkan api
-bakar ayam diselang seli dengan menuangkan sikit-sikit kuah ayam tadi..bakar hingga ayam agak garing..
-nak makan bleh la letak kuah yg lebih tu kat atas ayam..
Ibu senang je..bakar ayam dalam kuali tak lekat tu..agak nampak kesan nak hangit..ibu angkat letak dalam pinggan pastu masuk microwave dalam 2 minit..dah siap..step membakar kat atas tu..untuk puan-puan yg rajin je..
No comments:
Post a Comment