Monday, August 31, 2009

Daging Hitam Manis

Resepi daging ni lebih kurang dengan daging masak hitam...cumanya rasa rempah tu ibu kurangkan sikit sebab nak bagi laluan pada rasa manisnya....
Bahan A
1/2 kg daging batang pinang...hiris nipis
10 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
sedikit halia
1 sudu teh rempah kurma
3 sudu teh rempah sup
3 sudu besar kicap

Cara-cara
-bawang merah..bawang putih dan halia ditumbuk halus
-gaul semua bahan dengan daging dan perap selama 1 jam

Bahan B
-3 biji bawang merah
-2 ulas bawang putih
-2 sudu besar cili giling
-2 batang serai ...diketuk
-bunga lawang..buah pelaga ..kulit kayu manis
-2 sudu besar sos cili ..lebihkan sikit pun tak apa
-1 sudu teh asam jawa
-garam dan gula
-daun ketumbar dan bawang besar dihiris kasar

Cara-cara
-tumis bawang putih dan bawang merah yang dihiris serta buah pelaga..bunga lawang ngan kulit kayu manis hingga naik bau
-masukkan cili giling..tumis hingga cili masak
-masukkan serai...dan sos cili...kacau rata..barulah masukkan daging
-masak hingga daging empuk ..kalau perlu ...tambahkan kicap sikit lagi
-bila daging dah empuk..perasakan dengan garam dan gula ( biar manis-manis sikit )
-masak hingga kuah pekat...masukkan daun ketumbar dan hirisan bawang besar

selain makan ngan nasi...bleh gak makan ngan roti dan nasi impit atau ketupat..

No comments: