Saturday, October 24, 2009

Ketam Masam Manis

Ni antara benda yg sedap makan tp malas nak masak..bukan apa masa tengah makan nanti ramai la yg mintak tolong...isssshhhhh...

Bahan-bahan
600gm ketam ( dibersihkan )
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
2 sudu besar pes cili
3 sudu besar sos cili
1 sudu teh kicap
1/2 cawan kacang pis
1/2 cawan air
2 sudu besar hirisan lobak merah
garam dan gula

Cara-cara
-bawang besar dan bawang putih dihiris halus
-tumis bawang tadi hingga kekuningan dan masukkan pes cili
-masak hingga naik minyak...masukkan kicap, sos cili ,garam dan gula
-masukkan ketam dan air...tutup kuali dan renihkan ketam dalam 5 minit
-selepas itu masukkan kacang pis dan masak hingga kuah pekat.
-perasakan sekali lagi dengan garam dan gula...bila dah ok barula ditaburkan hirisan lobak merah dan dihidangkan.

No comments: