Saturday, October 24, 2009

Sup Ekor


Lama sungguh tak memasak....balik dari Kelantan ke Kem 1 Malaysia pulak...hari ni makan tengahari pukul 3 petang...mana taknya..mengemas lg...bukak kedai dobi lagi...tu pun tak habis..perut dah lapar...apalagi...jom ke dapur...

Bahan-bahan
A-direbus hingga empuk
1 kg ekor lembu
2 inci kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
2 inci halia
air secukupnya
B-rempah
2 ulas bawang besar
5 ulas bawang putih
1 bungkus kecil rempah sup adabi
3 biji kentang-potong ikut suka
lobak merah - kalau suka
Cara-cara
-bawang besar dan bawang putih dihiris halus
-tumis hingga naik bau kemudian masukkan rempah sup yg dibancuh dengan sedikit air ...tumis hingga naik minyak
-masukkan rempah tumis tadi kedalam periuk sup..masukkan sekali ubi kentang
-bila ubi kentang dah empuk masukkan pula lobak merah
-perasakan dengan garam
-bila dah ok bleh la dihidangkan ( nak lebih sedap..perahkan sikit limau nipis ke dlm mangkuk sup...ada ump...)

No comments: