Saturday, January 16, 2010

Roti Daging

Inilah jadinya bila waktu makan diawalkan....blum pkul 9 mlm ..masing-masing dah mengadu lapar....nasib masa tgh buat kuehteow kicap tadi dan jugalah masukkan barang dlm breadmaker...sebab dah agak akan berlaku kejadian seperti ini ( mmg selalu berlaku.....)
Bahan-bahan Doh
300gm tepung high protien
225ml air
20gm gula
20gm shortening
5gm yis kering
secubit garam
1 sudu teh bread improver
1 sudu teh bread softener

Cara-cara
-masukkan semua bahan ( bermula dari bahan cecair dulu ) kedlm breadmaker
-pilih setting 'basic doh' dan 'start'
-tunggu hingga mesin tu selesaikan kerjanya
-keluarkan dari mesin ( bm ibu sblum berhenti operasinya..dia siap tlong kluarkan angin pada doh tu...jd ibu tak yah nak tumbuk2 lagi...)
-sapu dulang ngan mentega...canaikan doh atas dulang..biar naik sekali ganda
-bila dah naik....cucuk-cucukkan ngan garfu sebelum dibakar
-bakar pada suhu 150C selama 25minit ( ikut oven masing-masing )
-bila separuh masak...kluar dari oven jap...sapu sos cili atas roti...tabur inti....pastu sambung bakar sampai masak..

Bahan-bahan Inti
3 keping daging burger
1 labu bawang besar
3 sudu besar sos cili
1 sudu kecil kicap pekat
sedikit lada sulah
sedikit oregano ( optional )
Cara-cara
-goreng daging burger separuh masak...sejukkan dan dihiris-hiris
-bawang besar didadu
-gaul semua bahan sekali hingga sos rata
-kalau nak letak sos lebih pun ok...ikut citarasa masing-masing
Habis satu dulang....isshhhh...esok nak sarapan apa ye?????
-

No comments: