Monday, April 19, 2010

RENDANG PEDAS PUCUK UBI

Gambar ni terbalik rasanya...tp malas dah nak edit..tengok je la ye...pucuk ubi ni beli semalam...ingat masa dulu-dulu..masa kecik -kecik...bila mak sruh petik pucuk ubi...ada yg kata kami makan sayur kambing...sedih gak masa tu...tp ada gak kambing tu kawan...kalau tak sorang-sorang je dia makan pucuk ubi...
Bahan-bahan
seikat pucuk ubi
1/2 cawan pati santan
1 cawan air
5 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
sedikit halia
serai di ketuk
1 sudu teh kerisik
1 sudu besar cili boh
sedikit cili api ( kalau nak rasa pedas lah )
daun kunyit
serbuk kunyit
asam keping
ikan bilis
Cara-cara
-pucuk ubi tu di basuh kemudian di hiris pastu dibiarkan kena udara lebih kurang sejam...tujuannya nak hilangkan racun yg ada pada pucuk ubi tu
-rebus pucuk ubi tu..hingga separuh masak dan tuskan
-bawang merah,putih,halia dan daun kunyit dihiris-hiris
-dalam kuali..masukkan bahan yg dihiris, santan,air,cili boh,cili api,serbuk kunyit ngan ikan bilis.
-masukkan juga pucuk ubi tabi...masak hingga mendidih dan biarkan lebih kurang 10 hingga 15 minit.masukkan asam keping dan garam serta kerisik
-perasakan asam garamnya...
-masak hingga kuah pekat...bila cukup rasanya bolehla diangkat...
haaaa...ini kambing pun terkejut tengok...tak sangka dia...bleh buat rendang benda alah ni..

No comments: