Saturday, August 14, 2010

TALAPIA PERCIK

Bahan-bahan
2 ekor ikan talapia ( dicuci bersih )
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
sehiris kecil lengkuas
garam
1/2 sudu besar pes tomyam
1 sudu besar cili boh
2 sudu kecil gula
1/2 cawan santan pekat
sedikit gula melaka


Cara-cara
-semua bahan kecuali gula, gula melaka dan santan dikisar @ ditumbuk lumat
-perapkan ikan dengan bahan yang dikisar tadi lebih kurang 1 jam
-ikan dibakar...sebelum dibakar pastikan bahan perapan dikikis sedikit agar jgn terlalu tebal menyalut ikan
-bakar hingga ikan masak
-bahan lebihan perapan dimasukkan kedalam periuk bersama-sama dengan santan,gula dan gula melaka.
-biar hingga mendidih...perasakan garam dan gulanya
-masak hingga kuah pekat
-tuangkan kuah keatas ikan apabila menghidangkannya.

No comments: