Sunday, July 31, 2011

LEMAK CILI API UDANG DENGAN KACANG KELO

Kacang kelo ???? entahlah ye...mungkin itu nama rasmi bagi kacang ni...tapi ibu biasa duk sebut kacang remunggai...dari kecik lagi dah biasa makan.Pagi semalam ke pasar tengok banyak sangat kacang remunggai ni jadi sambarla 10 batang.Teringat kat arwah bapak...memang suka sangat ngan kacang remunggai ni wat masak kari.Tapi semalam ibu buat masak lemak cili api campur udang...


bahan-bahan
10 batang kacang remunggai- dikikis kulit hijau nya dan dikerat-kerat
15 ekor udang sederhana besar
15 biji cili api
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
sebatang serai
2 helai daun limau purut
1 cawan santan pekat
2 cawan air
asam keping
serbuk kunyit
garam

Cara-cara
-tumbuk lumat cili api..bawang merah..bawang putih beserta garam dan kunyit.
-serai di ketuk-ketuk
-tumis bahan yang ditumbuk lumat beserta serai hingga naik minyak
-masukkan air dan juga kacang remunggai...biar mendidih dan kacang separuh lembut
-masukkan udang..pati santan..daun limau purut dan asam keping
-masak hingga kuah pekat..pastikan api sederhana untuk mengelakkan pecah santan
-perasakan dengan garam

boleh lah dihidangkan...lagi sedap jika ada ikan tenggiri masin...fuhhhh selera

No comments: