
TART SHELL / CRUST
Bahan-bahan
170gm marjerin
50gm gula icing
1 biji telur C
290gm tepung gandum
1 sudu teh esen vanilla
Cara-cara
-guna spatula pukul gula dan marjerin sekadar sebati ( jgn terlalu lama )
-campurkan telur dan esen ke dalam adunan marjerin tadi dan gaul sebati
-masukkan tepung sedikit demi sedikit dan uli menjadi doh yg lembut.
-ambil sedikit doh dan bentukkan kedalam acuan
-bakar dalam oven menggunakan suhu 170C selama lebih kurang 10 minit.

CREAM CHEESE
-putar 250gm cream cheese bersama 50gm gula halus hingga nampak berkrim.
-masukkan sebiji telur gred B serta 1/2 sudu teh esen vanila/ jus lemon dan putar lagi.
-sediakan tart shell, paipkan filling blueberry ke dalam shell ikut kemahuan masing2..lg banyak filling lg la sedapnya...btul tak..
-paipkan pula cream cheese hingga memenuhi shell..lakarkan ckit corak ikut kreativiti kat atas cream cheese
-bakar dalam oven selama 5 minit...sentuh cream cheese..jika tidak melekat boleh lah dikeluarkan dari oven tetapi jika tidak tambah 1 atau 2 minit lagi masa memasak di dalam oven....
fuhhhhhhhh tak la susah sangat kan.....anak-anak plak suka...cik hubby pun kemain jgak sukanya...kita pun sukaaaaaa laaaa...
No comments:
Post a Comment