Saturday, June 30, 2012

FISHING ? AHHHHH......

satu benda yang i ( i ????? bila plak jadi biru mata hitamku ni...layan je laaa ) tak suka hubby i buat jadi hobi ialah....menatang ni la....memancing...duk berejam-rejam ngadap batang pancing...menganga...tertido.... wasting your time sungguh....tapi sejak dapat adik ipar yg kaki pancing ni..i tak kisah plak dia pegi mancing....dia pun tak kisah menemankan birasnya-birasnya ( dulu dua biras yg slalu mancing...sekarang tinggal sorang...sbb sorang biras tu tengah dalam larangan memancing sbb wife dia tengah pregnant )

minggu lpas they all pegi mancing lagi...fuhhh kali ni rezeki kemain lagi...tengok la tu adik ipar i sampai senget megang ikan 3 ekor tu ( sekor rohu...2 ekor tongsan )..... uihhhh ingat senang ke nak ngabih ikan2 tu...nasib dibahagi 3 bahagian....

hari ni masak la sebahagian daripadanya....kali ni turn si tongsan....i wat pais jer....dah siap smua ramuan..dah ltak atas kuali dah pun...tiba2 baru teringat...alamakkkkkkkk kelapa parut lupa ltak...aiseyyyyy tu yg nampak betapa tua nya i ni...uhuk..uhuk... ( batuk la plak...)..tapi rasanya still sedapppppppp..tapi kalo ltak kelapa tu lagi la ummppphhh..

Bahan-bahan
2 ketul isi tongsan
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
2 batang serai
sedikit cili padi ( kalau nak la )
sedikit kelapa parut
daun kunyit
asam jawa
garam
daun pisang

Cara-cara
-bersihkan isi ikan
-bawang besar, bawang putih dan serai ditumbuk( i tumbuk kasar jer )pastu cili api tu pun tumbuk kasar bagi rasa pedas2 sikit
-gaul asam jawa , kunyit serbuk, kelapa parut dan daun kunyit yang diracik
-perasakan asam garamnya
-gaul dengan ikan....
-bungkus ikan dalam daun pisang pastu bakar atas kuali leper dengan api sederhana

makan ngan nasi panas......sedapnyaaaaaaaa

No comments: