Saturday, June 30, 2012

FISHING ? AHHHHH......

satu benda yang i ( i ????? bila plak jadi biru mata hitamku ni...layan je laaa ) tak suka hubby i buat jadi hobi ialah....menatang ni la....memancing...duk berejam-rejam ngadap batang pancing...menganga...tertido.... wasting your time sungguh....tapi sejak dapat adik ipar yg kaki pancing ni..i tak kisah plak dia pegi mancing....dia pun tak kisah menemankan birasnya-birasnya ( dulu dua biras yg slalu mancing...sekarang tinggal sorang...sbb sorang biras tu tengah dalam larangan memancing sbb wife dia tengah pregnant )

minggu lpas they all pegi mancing lagi...fuhhh kali ni rezeki kemain lagi...tengok la tu adik ipar i sampai senget megang ikan 3 ekor tu ( sekor rohu...2 ekor tongsan )..... uihhhh ingat senang ke nak ngabih ikan2 tu...nasib dibahagi 3 bahagian....

hari ni masak la sebahagian daripadanya....kali ni turn si tongsan....i wat pais jer....dah siap smua ramuan..dah ltak atas kuali dah pun...tiba2 baru teringat...alamakkkkkkkk kelapa parut lupa ltak...aiseyyyyy tu yg nampak betapa tua nya i ni...uhuk..uhuk... ( batuk la plak...)..tapi rasanya still sedapppppppp..tapi kalo ltak kelapa tu lagi la ummppphhh..

Bahan-bahan
2 ketul isi tongsan
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
2 batang serai
sedikit cili padi ( kalau nak la )
sedikit kelapa parut
daun kunyit
asam jawa
garam
daun pisang

Cara-cara
-bersihkan isi ikan
-bawang besar, bawang putih dan serai ditumbuk( i tumbuk kasar jer )pastu cili api tu pun tumbuk kasar bagi rasa pedas2 sikit
-gaul asam jawa , kunyit serbuk, kelapa parut dan daun kunyit yang diracik
-perasakan asam garamnya
-gaul dengan ikan....
-bungkus ikan dalam daun pisang pastu bakar atas kuali leper dengan api sederhana

makan ngan nasi panas......sedapnyaaaaaaaa

BREAKFAST TODAY

Kenapa la asyik nak berleter jer ibu-ibu ni...si anak-anak plak telinga macam dah kebal ( kot mungkin dah selalu sangat kena peluru leteran )..payah btul nak suruh mengemas rumah...ishhhh sebenarnya bukan la nak suruh mengemas tara mana pun.... cukupla jaga jgn bagi berselerak balik....diorang ni tak perasan kot yg ibu nya ni surirumah yg bekerjaya...hu hu hu...kengkadang kalo dipikir rasa nak nangis jer...nasib anak sendiri..kalo anak orang ni dah lama ku pulangkan balikkkk.....sabor je la..

dalam duk mulut membebel ni tangan sempat lagi menguli tepung.... alahai...kot macamana marah pun..ibu ni tetap la seorang ibu...takkan sampai hati nak bagi isi rumah ni tak ber'isi' perutnya pagi2 ni....so dalam duk bising2 ni jadi gakla breakfast pagi ni....taraaaaaaaa ROTI PURI....

resepi nye main agak2 je sbb tengok dalam masterchef aritu tak bersukat pun....ibu guna tepung gandum...sedikit marjerin...gula dan air...pastu uli sampai tepung tak lekat di tangan...nak bagi jadi mengelembung tu masa goreng siram2 minyak atas doh tu..naik ngelembung la dia...


memang sedap laaaa tetambah plak makan ngan kari ayam lebih semalam punya ( opppssss...kari ayam tu beli kedai jer...pastu biasala..menda-menda beli ni jarang nak abis...)
abisssss la ...lepas penat kayuh...tibai plak roti puri ngan kari.....cam tak kayuh la jawabnya....

Wednesday, June 13, 2012

RESEPI RV CAKE

Assalamualaikum dan salam sejahtera....panas betul cuaca hari ni...camna nak ngayuh...nak kurus..nak kurus juga...kulit tak mau la legam sangat..dah la jenis sawo matang...kalo kategori putih melepak..takpe la kena panas....tak jejas sangat...habis2 macam udang terbakar jer...kalo ibu kena panas...alamakkkkkkkkk cam goreng pisang hangit je....
Hari ni atas permintaan kawan ibu nun jauh di kulim..ibu paparkan resepi RV Cake yg ibu dah buat tu... kalo kat internet banyak resepi RV ni..hampir semuanya semacam jer....so kat sini ibu ambik darirumah intanberlian....tapi ibu masa 1st time buat dulu guna resepi irmalondon...sama jer...cuma cara irma sampaikan cam karangan....panjang....takut kot susah nak paham....
kredit buat intanberlian atas resepi yg sedap ni

Bahan-bahan:

2 1/2 cawan ( 250gm ) tepung yang dah diayak

1/2 sudu teh garam

2 sudu besar serbuk koko

1/2 cawan unsalted butter

2 1/2 cup gula

2 biji telur

1 sudu teh esen vanilla

1 cup ( 240ml) buttermilk

* kalau takde buttermilk jangan susah-susah, ambil susu segar pada suhu bilik sebanyak 240ml kemudian tambahkan 1 sudu besar cuka .. biarkan selama 5-10 minit.

2 sudu besar pewarna merah

1 sudu teh cuka

1 sudu teh baking soda

Cara-cara:

-panaskan oven.

-ayak serbuk koko dan tepung dalam satu bekas dan kacau.

-campurkan buttermilk dengan pewarna merah

-dalam bekas lain, putar kan butter sampai kembang dan gebu, masukkan gula dan pukul lagi sampai kembang dan sebati. Masukkan esen vanilla, telur satu persatu.

-Kemudian masukkan tepung yang sudah diayak secara berselang seli dengan buttermilk. Jika adunan bermula dengan tepung maka akan diakhiri dengan tepung juga.

-Bila dah sebati, campurkan 1 sudu teh baking soda dan 1 sudu teh cuka sampai berbuih kemudian terus masukkan kedalam adunan dan kacau rata. Letakkan kedalam Loyang dan bakar hingga masak..

-kalau nak senang belah kek..sejukkan dulu dalam peti ais…kalau tak nak belah pun takpe…tempekkan aje ngan cream…

Cream cheese frosting:

250gm cream cheese

30gm butter

1 sudu besar perahan lemon ( takde pun takpe )

1 sudu besar esen vanilla

1 sudu besar susu segar

100gm gula ising

*putar cheese hingga kembang pastu masukkan semua bahan dan putar lagi hingga gebu dan berkrim…..dah boleh di tepekkan atas kek tu….