hari ni masak la sebahagian daripadanya....kali ni turn si tongsan....i wat pais jer....dah siap smua ramuan..dah ltak atas kuali dah pun...tiba2 baru teringat...alamakkkkkkkk kelapa parut lupa ltak...aiseyyyyy tu yg nampak betapa tua nya i ni...uhuk..uhuk... ( batuk la plak...)..tapi rasanya still sedapppppppp..tapi kalo ltak kelapa tu lagi la ummppphhh..
Saturday, June 30, 2012
FISHING ? AHHHHH......
hari ni masak la sebahagian daripadanya....kali ni turn si tongsan....i wat pais jer....dah siap smua ramuan..dah ltak atas kuali dah pun...tiba2 baru teringat...alamakkkkkkkk kelapa parut lupa ltak...aiseyyyyy tu yg nampak betapa tua nya i ni...uhuk..uhuk... ( batuk la plak...)..tapi rasanya still sedapppppppp..tapi kalo ltak kelapa tu lagi la ummppphhh..
BREAKFAST TODAY
Wednesday, June 13, 2012
RESEPI RV CAKE
2 1/2 cawan ( 250gm ) tepung yang dah diayak
1/2 sudu teh garam
2 sudu besar serbuk koko
1/2 cawan unsalted butter
2 1/2 cup gula
2 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
1 cup ( 240ml) buttermilk
* kalau takde buttermilk jangan susah-susah, ambil susu segar pada suhu bilik sebanyak 240ml kemudian tambahkan 1 sudu besar cuka .. biarkan selama 5-10 minit.
2 sudu besar pewarna merah
1 sudu teh cuka
1 sudu teh baking soda
Cara-cara:
-panaskan oven.
-ayak serbuk koko dan tepung dalam satu bekas dan kacau.
-campurkan buttermilk dengan pewarna merah
-dalam bekas lain, putar kan butter sampai kembang dan gebu, masukkan gula dan pukul lagi sampai kembang dan sebati. Masukkan esen vanilla, telur satu persatu.
-Kemudian masukkan tepung yang sudah diayak secara berselang seli dengan buttermilk. Jika adunan bermula dengan tepung maka akan diakhiri dengan tepung juga.
-Bila dah sebati, campurkan 1 sudu teh baking soda dan 1 sudu teh cuka sampai berbuih kemudian terus masukkan kedalam adunan dan kacau rata. Letakkan kedalam Loyang dan bakar hingga masak..
-kalau nak senang belah kek..sejukkan dulu dalam peti ais…kalau tak nak belah pun takpe…tempekkan aje ngan cream…
Cream cheese frosting:
250gm cream cheese
30gm butter
1 sudu besar perahan lemon ( takde pun takpe )
1 sudu besar esen vanilla
1 sudu besar susu segar
100gm gula ising
*putar cheese hingga kembang pastu masukkan semua bahan dan putar lagi hingga gebu dan berkrim…..dah boleh di tepekkan atas kek tu….