Sunday, September 21, 2008

Almond London

Dah seminggu sebenarnya biskut ni Ibu buat..cuma Ibu tak letakkan coklatnya lagi...bukan apa...letak cepat coklatnya..cepat la habis..tak sempat raya la plak.Ni baru ibu letakkan coklatnya..itupun jenuh tepis..nasib baik si Kazim puasa..tapi waktu berbuka nak juga rasa..anak-anakResepi ni Ibu ambil kat Blog Cik Mat...memang ok..dah banyak kali Ibu buat guna resepi Cik Mat ni

Bahan-bahan
125g mentega
75g gula aising
1 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanilla
225g tepung gandum ( ayak sekali )
1 sudu teh emplex ( ayak sekali )
335g badam berkulit ( goreng hingga kuning dan tos atas paper towel )

Bahan-bahan lain
Coklat Masakan
sedikit lemak sayur
Badam Cincang ( goreng tanpa minyak hingga kekuningan )
Paper cup saiz kecil

Cara-cara
-Kacau sebati mentega dan gula aising
-masukkan kuning telur dan esen vanilla ..terus memukul hingga berkrim
-masukkan tepung sikit-sikit hingga jadi doh yang lembut
-ambil sedikit doh dan salutkan pada ebiji badam
-buat hingga habis
-bakar dalam oven dengan suhu 150C lebih kurang 20 minit
-biar sejuk
-cairkan coklat menggunakan kaedah 'double boiler'
-bila coklat mula cair letakkan lemak sayur dan kacau.
-ambil biskut yang sejuk tadi masukkan dalam paper cup
-sudukan coklat kedalam paper cup tadi dan tabur dengan badam cincang.
-biar coklat betul-betul beku baru masukkan dalam bekas.

TQ Cik Mat atas resepi sedap ni..


No comments: