Ikan ni ibu masak subuh tadi..pkul 5 mcmtu..buat bekal aufa pegi rumah opah.resepi ibu dapat dari myresipi hasil tangan cactusmanja..
Bahan-bahan
4 ekor ikan - lumur dgn garam dan kunyit kmudian goreng
10 biji cili padi ( ibu gantikan ngan 1/2 sudu besar pes cili )
5 ulas bawang merah
2 ulas bwg putih
1 inci kunyit hidup ( takde bendanya...ibu letak 1/2 sudu teh serbuk kunyit )
3 batang serai - diketuk
1 cawan santan - ibu kurangkan kpd 1/2 cawan je pastu campur air lg 1/2 cawan..kurangkan kolestrol
asam keping
garam & gula
Cara-cara
-tumbuk bebawang
-tumis serai dalam 5 ke 10 saat pastu angkat dan ketepikan
-tumis bahan yg ditumbuk hingga kekuningan...masukkan pes cili , serbuk kunyit, garam & gula
-bila naik bau masukkan santan ngan air , serai serta asam keping..biar mendidih ...masukkan ikan
-masak hingga kuah agak pekat..rasakan sekali lagi garam & gulanya
-dah ok bleh la padamkan api
resepi ni memang tak pedas...sebab ibu tak guna cili api..kalau ikut resepi dr cactus tntu ada rasa pedas sikit sebab dia guna cili api..apapun terima kasih pada cactus manja sebab siarkan resepinya
No comments:
Post a Comment