Pagi-pagi lagi ibu dah ke pasar..hajat nak cari petai..lama sangat rasanya tak makan.tapi mak aiii..mahal sekarang ni...besar anak mata je seikat rm5..ada la 5 papan....jadila..buat lepas teringin..hari ni ibu buat sambal udang campur petai..
bahan-bahan
1/2 kilo udang sederhana - buang kepala ngan kulit..tinggal ekor je
5 ulas bwang merah
3 ulas bawang putih
2 batang serai
1 sudu kecil belacan
1 sudu besar gula
1/2 cawan santan
3 sudu besar cili giling
garam dan asam jawa
isi petai
cara-cara
-tumbuk lumat bawang merah, bawang putih , serai dan belacan
-panaskan minyak..tumis bahan tumbuk tadi hingga kekuningan
-masukkan cili dan tumis hingga naik bau...masukkan gula dan garam
-masukkan petai serta udang...kacau rata dan masukkan santan
-kecilkan api...dan biar hingga udang masak
-perasakan sekali lagi dengan garam dan asam
-bolehlah dihidangkan
ibu tak letak air...sebab tu ibu kecilkan api..guna air udang tu je...lagipun petai tu tak besar mana pun
No comments:
Post a Comment