Ni pun ambil kat blog Cik Mat...sebelum ni ada try buat guna resepi orang lain..tapi shorbreadnya jadi liat la plak..buat yang ini..ok..sedap
Bahan-bahan
300g tepung gandum
125g gula halus ( ibu guna gula aising )
80g serbuk badam
250g mentega
110g susu tepung
Topping
350g coklat masakan
1 sudu teh shortening ( lemak sayur )
200g white cooking choclate
Cara-cara
-Satukan semua bahan untuk shortbread dalam satu mangkuk
-gaul adunan hingga menjadi doh yang lembut.
-alas acuan ngankertas minyak ( sebelum tu keluarkan alat pemotongnya )
-masukkan doh dalam acuan.tekan biar rata
-masukkan kembali alat pemotong kedalam acuan
-bakar dengan suhu 150C selam 20 minit.
-keluar dari oven.bila agak suam baru kelurkan alat pemotong
-biar shortbread betul-betul sejuk
-cairkan coklat masakan dengan kaedah double boiler.
-bila coklat cair masukkan shortening dan kacau hingga semuanya cair.
-tuang atas shortbread tadi dan ratakan.
-cairkan pula white cooking choc seperti coklat yang mula-mula tadi
-bila cair masukkan dalam piping beg ( ibu masukkan dlm plastik kecik je..pastu buatkan lubang )
-buatkan garisan memanjang atas coklat tadi.Guna lidi sate ..lorekkan ke kanan ke kiri secara melintang
-kemudian masukkan kembali alat pemotongnya..sejukkan hingga coklat keras barulah dikelurkan semula alat pemotongnya
-bleh la masukkan dalam bekas kedap udara..dan jangan letak kat tempat panas sangat ye
2 comments:
Kak, aku tempah kat ko jelah. Nak carik mana pemotong tu. Kat rumah aku ni payah. Bukan dekat Ipoh or KL.
korang memang takleh nengok aku relax
Post a Comment