Monday, February 23, 2009

Bun Kacang Merah

Ni plak buat malam tadi untuk sarapan pagi ni...resepi ni Cik Mat Gebu punya...memang gebu btul roti tu...lembut je..inti Ibu guna yg ready made ( beli kat BWY )....Bahan-bahan
120ml air
250g tepung high protien
30g telur
10g susu tepung
40g mentega
40g gula
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh yis kering ( mauripan la paling senang cari...)
1/2 sudu teh bread improver ( Ibu tak letak pun sebab kehabisan stok )
1/2 sudu teh bread softener

Cara-cara
-masukkan semua bahan ke dalam breadmaker ...dimulakan dengan bahan cecair dulu
-pilih untuk doh sahaja dan tekan butan start...
-tunggu la sampai dia panggil..
-bahagikan adunan kepada 9 bahagian
-masukkan inti..bulat-bulatkan dan letak dalam loyang
-buat hingga habis
-biar hingga naik sekali ganda ( lebih kurang 40 minit...ikut keadaan suhu sekeliling )
-bakar dengan suhu 180C lebnih kurang 20 minit.

Ibu siap sapukan mentega sebelum bakar...nak mudah...
haaa...ni baru kluar oven...montok-montok gitu....sarapan la tok ngan wan pagi tadi dengan bun kacang merah ni....

No comments: